Drie vrouwen die samen met hun man en kinderen naar Syrië trokken om er te strijden met IS, zijn veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar en een boete van 8.000 euro. De vrouwen, die momenteel in een Syrisch vluchtelingenkamp zitten, hebben naar eigen zeggen spijt en hopen zo snel mogelijk terug naar België te kunnen.

Enkele weken geleden ging Rudi Vranckx in Syrië op zoek naar Belgische vrouwen. In een Syrisch vluchtelingenkamp trof hij tal van Belgische vrouwen aan die naar Syrië waren getrokken om er terreurgroep Islamitische Staat wilden vervoegen, samen met hun man. De vrouwen lieten verstaan graag te willen terugkeren naar ons land.

“Jullie systeem heeft gefaald, oh Belgische staat”

Het gaat om de 25-jarige bekeerlinge Tatiana Wielandt, haar 25-jarige schoonzus Bouchra Abouallal en Kaoutar B. (30). Wielandt en Abouallal vertrokken in 2013 samen met hun man en kinderen naar het front in Syrië. Toen ze hoogzwanger waren en hun echtgenoten omgekomen waren, smeekten ze om terug te mogen komen. Niet veel later vertrokken ze, samen met hun pasgeboren kinderen, terug naar Syrië.

De vrouwen lieten het ook niet na nog even na te trappen. “Jullie systeem heeft gefaald, oh Belgische staat. Jullie hielden ons 24/7 in de gaten en nog is het niet gelukt om ons tegen te houden”, klonk het in een boodschap op Facebook. “We zijn naar Syrië vertrokken omdat wij geloven dat dit een plicht is voor iedere moslim. Jullie hebben ons enkel dat laatste duwtje gegeven.”

(Lees verder onder de tweet.)

Spijt

Nu verblijven Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal dus in een vluchtelingenkamp in Al-Hol, in het noorden van Syrië. Toen Rudi Vranckx er op bezoek kwam, smeekten de vrouwen te mogen terugkomen. “We hebben spijt van onze fout en hopen dat we die kunnen rechtzetten”, klonk het. “Al geven ze ons 20 jaar, we accepteren onze straf. Zolang mijn kinderen veilig zijn en naar school kunnen gaan, maakt me dat niet uit.”

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal, net als Kaoutar B. nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en een boete van 8.000 euro. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van de vrouwen, die een actieve rol zouden hebben gespeeld binnen IS. Hun advocaat, Walter Damen, verzet zich niet tegen de onmiddellijke aanhouding. Hij hoopt dat de vrouwen zo snel mogelijk teruggehaald zullen worden.

Het vonnis van de rechtbank luidde als volgt: “Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal als vrouwen van Syriëstrijders en in de opvoeding van de kinderen tot Syriëstrijders. Kaoutar B. zette zich actief in bij het ronselen van vrouwen voor te huwen met IS-strijders. Ze hebben zich ook uitdrukkelijk achter het doctrine en de gruwel van IS geschaard, waarbij ze effectief een gevaar vormen voor onze samenleving.”