Vlaams Belang heeft een klacht ingediend en eist een onderzoek naar de financiering van tal van moskeeprojecten in Antwerpen. Uit onderzoek van Vlaams Belang blijkt dat afgelopen jaar 1.738.210 euro voor dergelijke projecten werd opgehaald door zogenaamde benefietacties. Drugsmaffiafamilies zouden op die manier hun crimineel geld witwassen, klinkt het.

Vorige maand raakte bekend dat de criminele, illegale economie in Borgerhout groter is dan de legale economie. Dat bleek uit een onderzoek van de lokale politie en de dienst Maatschappelijke veiligheid. De financiering en achtergrond van bepaalde projecten in Borgerhout zouden dan ook van een bedenkelijke herkomst zijn, zo staat te lezen in de resultaten van het onderzoek.

Witwassen

Zo zouden ook verschillende moskeeën in Antwerpen en Borgerhout gefinancierd worden met drugsgeld, klinkt het bij Vlaams Belang. “Wij hebben voldoende informatie om er te mogen vanuit gaan dat er inderdaad door enkele belangrijke drugsmaffiafamilies in Borgerhout heel wat drugsgeld, crimineel geld, zwart geld, witgewassen wordt via schenkingen aan een aantal projecten die georganiseerd worden door moskeeën in Antwerpen”, aldus Filip Dewinter.

Men verwijst daarbij naar de talrijke benefietacties die de laatste maanden in Antwerpen werden georganiseerd voor de financiering van moskeeprojecten. Het afgelopen jaar werd in totaal 1.738.210 euro opgehaald via 8 dergelijke benefietacties, onderzocht Vlaams Belang. Daarvan werden 7 acties georganiseerd voor nieuwe moskeeën of uitbreidingen van moskeeën. Eén actie betrof een ophaling voor imam Ibn Ali die gearresteerd werd omdat hij medewerking zou hebben verleend aan activiteiten van IS.

(Lees verder onder de tweet.)

Vlaams Belang overhandigde de vergaarde informatie aan het gerecht en vraagt een gerechtelijk onderzoek naar de geldstromen van en naar moskeeën in Antwerpen. Daarnaast diende Vlaams Belang een klacht in en dringt men aan op meer middelen om de drugsproblematiek in Antwerpen aan te pakken. Vlaams Belang pleit er onder meer voor dat burgemeesters – zoals in Nederland – een onderzoek kunnen bevelen naar de financiële middelen van personen bij vermoedens van drugshandel en witwassen.