Gisteravond rond 18u00 vond een grootschalige vechtpartij plaats in Antwerpen, op de Linkeroever. Dit ter hoogte van de drukke tram- en bushalte van de Halewijnlaan. Twee groepen jongemannen waren verwikkeld in een hevige vechtpartij. Messen en minstens een boksbeugel werden hierbij gebruikt. Wanneer de politie arriveerde, waren al drie gewonden gevallen. De rest zette het op een lopen, maar kon later gevat worden.

De gewonden zijn 18, 21 en 25 jaar oud. De anderen hebben gelijkaardige leeftijden. Op beelden van de Gazet van Antwerpen is te zien hoe allochtone jongemannen met bontkraagjes worden geboeid door de ordediensten. De reden van de grootschalige ruzie – met een twintigtal daders – is nog niet gekend.

Boksbeugel en messen

Rond het Galgenweel kon de politie de verschillende groepjes gevluchte jongemannen onderscheppen. Onder andere aan de Blancefloerlaan en de sporthal van de Regattawijk werden verschillende allochtone jongeren afgevoerd. Twee van hen – beiden 16 jaar – werden ook gearresteerd voor verder onderzoek.

De aanleiding van de schermutseling is niet echt duidelijk, maar de politie denkt wel te weten dat het om een afgesproken gevecht gaat. “Bijgevolg is iedere betrokkene nu een verdachte”, aldus politiewoordvoerder Sven Lommaert aan de Gazet van Antwerpen. Een van de drie gewonden werd verwond met een mes. “Een van hen kreeg twee messteken, een ander had slagen met een boksbeugel gekregen”, verduidelijkt Lommaert verder. “De ernst van hun verwondingen is nog onbekend.”

Plaag

Antwerpen wordt al een hele poos geplaagd door vechtpartijen door jongemannen, vooral van Marokkaanse afkomst. Eind vorige maand werden nog twee vechtersbazen veroordeeld tot 18 maanden cel en een dagvaarding voor de jeugdrechter. Dit wegens het slaan van agenten. Ook grootschalige drugshandel – gedomineerd door allochtone bendes – plaagt Antwerpen

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) verwees omtrent deze problemen vorige zomer naar een aanpassingsprobleem. “Je mag het licht van de zon niet ontkennen”zo luidde het afgelopen zomer“Islam, ramadan, Marokkaans en Borgerhout. Die vier factoren veroorzaken telkens ongeregeldheden. Men kan mij etnische profilering verwijten, maar het zij zo.”