Lauren Southern, de Canadese rechtse activiste en journaliste die afgelopen zaterdag nog kwamen spreken voor Vlaams Belang Jongeren, is aangehouden in Calais door de Britse autoriteiten. Southern plande om het VK te bezoeken als onderdeel van een Europese rondreis, maar de Britse autoriteiten willen haar het land niet binnenlaten wegens “het verspreiden van racistisch materiaal”.

Lauren Southern, een ster in de ‘Alt Right’-beweging, is deze ochtend verhinderd om het VK te betreden en werd urenlang aangehouden door de Britse grenspolitie. In een ‘note of refusal’ wordt aangehaald dat haar activiteiten een “bedreiging voor de belangen van de samenleving en het publiek beleid in het Verenigd Koninkrijk” vormen. Southern is een bekende activiste in de ‘Alt Right’-scéne en maakte onlangs een docu over de benarde situatie van de Afrikaner bevolking in Zuid-Afrika. Verschillende prominenten aan de Europese rechterzijde reageren verontwaardigd.

Een woordvoerder van Border Force, het bevoegde overheidsagentschap dat onder het Britse Home Office valt, bevestigt in een reactie aan SCEPTR het incident. “Border Force heeft de bevoegdheid om toegang te weigeren aan een persoon als we vinden dat zijn of haar aanwezigheid in het VK niet strookt met het publieke belang.”

“We laten IS-strijders binnen, maar kritische journalisten niet”

Tommy Robinson, voormalige leider van het islamkritische ‘English Defence League’ en thans zelfstandig burgerjournalist, trok naar Twitter om zijn verbolgenheid te ventileren. “We laten IS-strijders en islamistische predikers toe in ons land, maar we verhinderen Amerikaanse en nu Canadese journalistes die de waarheid verkondigen om ons land binnen te komen”, aldus de Britse opiniemaker.

Ook Bart Claes, de jongerenvoorzitter van Vlaams Belang, die Southern zaterdag ontving tijdens een congres, reageert verontwaardigd: “Men stootte net opnieuw op een zaak van van massale verkrachtingen door allochtonen in het VK, klaagt Claes aan tegenover SCEPTR. “Maar ondertussen worden rechtse activisten zoals Lauren Southern en Martin Sellner aan de grens opgepakt en opgesloten. Waar is de zogenaamde Britse ‘freedom of speech’?”

(Lees verder onder de tweet/foto.)

Britse immigratiewet streng voor bezoekers

Het VK heeft een lange geschiedenis van bezoekers weigeren wegens hun overtuiging en het vormen van een ‘mogelijke bedreiging’. Zo werd in 2009 Geert Wilders, voorzitter van de Nederlandse islamkritische partij PVV, de toegang ontzegd tot het eiland. Die beslissing werd echter later vernietigd door het Asiel -en Immigratietribunaal in Londen.

Enkele dagen geleden werd ook Martin Sellner, de Oostenrijkse voorzitter van de rechtsnationalistische groupering Génération Identitaire, verhinderd om het VK te betreden. Hij was samen met zijn vriendin, de sci-fi-schrijfster Brittany Pettibone, uitgenodigd om te spreken bij ‘Speakers’ Corner’, een plek in Londen waar sinds de 19de eeuw publieke debatten en spreekbeurten worden georganiseerd.

Intussen is Southern vrijgelaten door de Britse autoriteiten, maar moeten haar plannen in het VK definitief geannuleerd worden.