Veel aanwezigen voor speech Tommy Robinson in ‘Speakers’ Corner’

0
1532

Gisteren hield de voormalige ‘English Defence League’-leider Tommy Robinson een toespraak in ‘Speakers’ Corner’ in Hyde Park in Londen. De toespraak was geschreven door Martin Sellnerde leider van ‘Génération Identitaire’. Martin Sellner kreeg eerder deze maand een inreisverbod van de Britse regering, daarom bracht Robinson de speech in zijn plaats.

Martin Sellner, de Oostenrijkse voorzitter van de rechtsnationalistische groepering Génération Identitaire, kreeg eerder deze maand een inreisverbod van de Britse regering. Hij was samen met zijn vriendin, de sci-fi-schrijfster Brittany Pettibone uitgenodigd om te spreken bij ‘Speakers’ Corner’. Ook de Canadese rechtse activiste Lauren Southern werd eerder deze maand in Calais aangehouden door de Britse autoriteiten. 

Duizenden aanwezigen

De activist en voormalige leider van de  islamkritische ‘English Defence League’, Tommy Robinson, beloofde de speech van Sellner in zijn plaats te brengen. Er zakten enkele duizenden luisteraars naar ‘Speakers’ Corner’ af. Ook zouden intussen tienduizenden mensen de speech online hebben bekeken. In ‘Speakers’ Corner’ worden sinds de 19de eeuw publieke debatten en spreekbeurten georganiseerd. Marx, Lenin, George Orwell en anderen hebben allen beroemde toespraken gehouden op de plek in Hyde Park.

“Vandaag is de echte strijd om de vrijheid van meningsuiting begonnen. Dit is nog maar het begin”, zegt Tommy Robinson aan Breitbart London. “Het publiek moet de vrijheid van meningsuiting steunen, dus ik wil iedereen persoonlijk bedanken die vandaag zijn zuurverdiende geld en tijd heeft besteed om naar Londen te reizen.”

Het evenement verliep grotendeels vreedzaam, hoewel een aantal moslims boven Robinson probeerde uit te schreeuwen, wat leidde tot enkele schermutselingen. Er zouden ook enkele arrestaties verricht zijn. Bovendien zouden er volgens Breitbart enkele “sektarische” vechtpartijen hebben plaatsgevonden tussen verschillende moslims onderling.

https://twitter.com/TRobinsonNewEra/status/975327302031695873

Pleidooi voor vrije meningsuiting

In de speech van Sellner, door Robinson gebracht, had hij het over de “bijna magische” aard van ‘Speakers’ Corner’. “Een plek waar iedereen, zonder uitzondering, gewoon op een kistje kon gaan staan en kon gaan praten met degenen die wilden luisteren. Ik heb altijd van deze traditie van Speakers’ Corner gehouden, die me erg Brits leek”, zo citeerde Robinson Sellner.

“Over heel Europa hangt er een schaduw boven ons hoofd […] als niemand luistert vertellen ze je: ‘Ik voel me niet meer thuis in mijn straat. We worden buitenlanders in ons eigen land’. En keer op keer hoor ik: ‘We mogen er niet over praten'”, vervolgde Robinson de toespraak.

“Aanvankelijk vroeg ik mij af of de vrijheid van meningsuiting dood was in het Verenigd Koninkrijk”, ging Robinson verder. “U, ieder van u die vandaag is gekomen, bent een levend teken dat de traditie van het Verenigd Koninkrijk niet dood is! U bent de levende traditie van uw natie, die haar gezicht in de geschiedenis redt.”

De speech van Sellner eindigde met een oproep om “de geest van ‘Speakers’ Corner'” mee te blijven dragen. “Beloof me: De volgende keer zal ik mijn innerlijke angst overwinnen”, klonk het besluit. “De volgende keer zal ik mijn stem verheffen!”