In Zuid-Afrika lijkt het imperium van president Jacob Zuma (ANC) in te storten. Zijn eigen partij eiste zijn ontslag, anders zou hij aan “de gieren in het Parlement” overgelaten worden. Desondanks weigert hij op te stappen. Ondertussen vonden er politie-invallen plaats bij de invloedrijke Gupta-familie, die samen met Zuma in verschillende corruptieschandalen verwikkeld zijn.

Het parlement van Zuid-Afrika zal donderdag een motie van wantrouwen stemmen tegen Jacob Zuma. De beslissing van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) komt er nadat Zuma, ondanks de hoge druk van de afgelopen dagen, het bevel van zijn partij om op te stappen heeft geweigerd. “Ik heb niets verkeerd gedaan”, zegt Zuma in een televisietoespraak. “Alles zit vast, dus we moeten bewegen”, zei Paul Mashatile, de penningmeester van het ANC. “De bal ligt nu in zijn kamp.” 

Zuma overlaten aan “de gieren in het Parlement”

Het ANC heeft Zuma gisteren officieel opgedragen om af te treden. Hoewel geen enkel partijlid ooit een bevel van het ANC om een ambt neer te leggen heeft geweigerd, heeft het bevel geen rechtsgeldigheid omdat Zuma door het parlement is gekozen. Zuma zou zich voornamelijk verzetten tegen de eisen van zijn partij omdat hij vreest voor vervolging wegens beschuldigingen van corruptie.

De voorzitter van het ANC, Gwede Mantashe, zei dat de Zuma overgelaten zal worden aan “de gieren in het Parlement” als hij niet met waardigheid opstapt. Er is geen deadline voorzien voort het aftreden van de president, maar Malusi Gigaba, minister van Financiën en ooit een bondgenoot van Zuma, maande Zuma aan “het juiste te doen” door woensdag op te stappen.

Gupta-familie

Ondertussen voerden de ‘Hawks’, een anti-corruptie-eenheid van de Zuid-Afrikaanse politie, een razzia uit op het huis van de (invloed)rijke Gupta-familie. De Gupta’s, die sedert lang bevriend zijn met Zuma en nauwe zakenbanden met een van zijn zonen hebben, staan centraal in vele van de corruptieschandalen rond de president.

Ajay, Atul en Tony Gupta worden ervan beschuldigd hun vriendschap met Zuma te gebruiken om overheidscontracten binnen te halen en politieke benoemingen te beïnvloeden. De politie-inval bij de Gupta’s lijkt tekenend voor de ineenstorting van het imperium van Zuma. Bij de inval werden drie mensen gearresteerd, een daarvan zou zelfs lid zijn van de Gupta-familie.

Vlaamse subsidies

Bovendien zou het ANC onder Zuma een kwalijke rol spelen in de vervolging en moorden op blanke Afrikaners. Volgens Vryhheidsfront Plus, een politieke partij die de belangen van blanke Afrikaners behartigt, doet het ANC te weinig om de problematiek te bekampen en is ze zelfs ten dele verantwoordelijk. Zo verdedigde het ANC het anti-Apartheidslied ‘Kill the farmer, kill the Boer’. Zuma zong het lied zelfs nog eens op een ANC-bijeenkomst in Bloemfontein.

In de huidige strijd met het ANC krijgt Zuma overigens de steun van de radicale ‘Black First Land First’-beweging. De beweging verdedigt het met geweld verjagen van blanke boeren van hun land. Het kwam de laatste tijd regelmatig tot opstootjes tussen het BLF en ANC’ers.  

Blanke Boeren zijn wel vaker het slachtoffer van gewelddadige roofovervallen, de zogenaamde plaasmoorde’. Sedert de val van de Apartheid en de machtsovername van het ANC werden jaarlijks honderden Boeren het slachtoffer van een plaasaanval en daarbij sterven ook jaarlijks bijna honderd Boeren. De Zuid-Afrikaanse politie noteerde dat er tussen 1994 en 2007 1.437 Boeren vermoord werden. Nadien werden geen officiële statistieken meer vrijgegeven. Ondanks deze feiten krijgt Zuid-Afrika nog altijd subsidies van de Vlaamse overheid in de vorm van ontwikkelingssamenwerking.

7 REACTIES

Comments are closed.