Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft met een ruime meerderheid voor de onteigening van landbouwgrond van blanke boeren, zonder compensatie, gestemd. De stemming kwam er na een motie van marxistisch oppositielid Julius Malema. Diezelfde Malema zei in 2016 dat hij “niet opriep tot het slachten van blanke mensen, voorlopig althans”.

Blanke Zuid-Afrikaanse boeren zullen van hun land worden verwijderd. Dat werd beslist na een stemming in het parlement. Er waren 241 stemmen voor en 83 stemmen tegen. Het plan vormt een speerpunt van het beleid van de nieuwe president Cyril Ramaphosa (ANC), die onlangs Jacob Zuma opvolgde.

“Niet in belang Zuid-Afrika”

De grondwet van het land zal nu waarschijnlijk worden gewijzigd om de inbeslagname van land van blanken zonder compensatie mogelijk te maken. Dit volgt op een motie die werd ingediend door de radicale marxistische oppositieleider Julius Malema (EFF). Volgens hem is de tijd voor “verzoening voorbij”. “Nu is het tijd voor gerechtigheid”, aldus nog Malema. “We moeten ervoor zorgen dat we de waardigheid van ons volk herstellen, zonder compensatie voor de misdadigers die ons land hebben gestolen.” In 2016 vertelde hij zijn aanhangers nog dat hij “niet opriep tot het slachten van blanke mensen, voorlopig althans”.

Pieter Groenewald, partijleider van Vryhheidsfront Plus, zei dat het besluit om blanke boeren van hun land te verwijderen “onvoorziene gevolgen zou hebben die niet in het belang zijn van Zuid-Afrika”. Blanke boeren bezitten tegenwoordig 73 procent van de landbouwgrond, tegenover 85 procent toen de Apartheid in 1994 eindigde, blijkt uit een recente studie.

De adjunct-directeur van de burgerrechtengroep AfriForum, Ernst Roets, zei dat de motie in strijd is met afspraken die aan het eind van de Apartheid zijn gemaakt. “Deze beslissing is gebaseerd op een vertekend beeld van het verleden”, aldus Roets. “De term ‘onteigening zonder compensatie’ is een vorm van semantische fraude. Het is niets meer en niets minder dan racistische diefstal.”

Zimbabwe

In buurland Zimbabwe werden in het begin van deze eeuw gelijkaardige maatregelen genomen waarbij blanke boeren verdreven werden van hun grond, vaak met geweld en zonder compensatie. De landbouwproductie verminderde drastisch en de eens zo rijke ‘graanmand’ van Afrika stortte in. Het tijdperk van wijlen Robert Mugabe zorgde voor hongersnood en economische rampspoed.

De huidige regering van Zimbabwe gaf onlangs toe dat de grondbezitshervormingen een fout waren en moedigde onlangs verdreven blanke boeren aan om terug te keren, hoewel er nog geen duidelijkheid is over de vraag of er grond terug geschonken wordt.