Een zes uur durende vergadering van de top van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft nog altijd geen beslissing over het lot van de controversiële president Jacob Zuma bereikt. De laatste tijd gaan er meer en meer stemmen op om Zuma, die in corruptieschandalen verwikkeld is, af te zetten.

Bronnen binnen het Afrikaans Nationaal Congres doen berichten, dat president Jacob Zuma ermee heeft ingestemd om af te treden als president, af als “fake news”. De Zuid-Afrikaanse regeringspartij voert op dit moment gesprekken om zijn lot te bepalen. Er wordt verwacht dat ze hem opdragen af te treden. Anders is het nagenoeg zeker dat hij een motie van wantrouwen in het parlement moet ondergaan, die zou hij bijna zeker verliezen.

“Einde van de weg bereikt met Zuma”

Vanmorgen werd een speciale vergadering van het hoogste besluitvormingsorgaan van het ANC bijeengeroepen. Dit nadat bijna vijf dagen van besprekingen tussen Zuma en de plaatsvervangende president, Cyril Ramaphosa, die de leiding van het ANC in december overnam, op een sisser waren afgelopen.

“Natuurlijk hebben we met de man het einde van de weg bereikt”, vertelde een hooggeplaatst ANC-lid tegen de Zuid-Afrikaanse zender News24. Maar na bijna zes uur overleg is er nog altijd geen duidelijk besluit genomen, en berichten dat Zuma had ingestemd met terugtreden werden snel ontkend door de woordvoerder van de president, Bongani Ngqulunga.

Zuma krijgt op 22 februari hoe dan ook te maken met een motie van wantrouwen in het parlement, hoewel hij in het verleden meerdere soortgelijke moties heeft overleefd. Oppositieleider Mmusi Maimane, die aan het hoofd staat van de Democratische Alliantie, zei dat de oppositiepartijen de resolutie zouden steunen en vervroegde verkiezingen zouden eisen. Volgens de oppositie moet het Parlement ook ontbonden worden. Het zou volgens de oppositie immers medeplichtig zijn geweest aan het feit dat Zuma de grondwet niet heeft nageleefd.

Zuma, die sinds 2007 het ANC leidde en sinds 2009 president van Zuid-Afrika is, kwam de afgelopen weken steeds meer onder druk te staan om af te treden. Zijn tumultueuze negen jaar aan de macht kenden economische neergang en veelvuldige beschuldigingen van corruptie. Zuma behoudt echter aanzienlijke steun binnen de partij en op lokaal niveau in veel delen van Zuid-Afrika.

Vlaamse subsidies

Bovendien zou het ANC onder Zuma een kwalijke rol spelen in de vervolging en moorden op blanke Afrikaners. Volgens Vryhheidsfront Plus, een politieke partij die de belangen van blanke Afrikaners behartigt, doet het ANC te weinig om de problematiek te bekampen en is ze zelfs ten dele verantwoordelijk. Zo verdedigde het ANC het anti-Apartheidslied ‘Kill the farmer, kill the Boer’. Zuma zong het lied zelfs nog eens op een ANC-bijeenkomst in Bloemfontein.

In de huidige strijd met het ANC krijgt Zuma overigens de steun van de radicale ‘Black First Land First’-beweging. De beweging verdedigt het met geweld verjagen van blanke boeren van hun land. Het kwam de laatste tijd regelmatig tot opstootjes tussen het BLF en ANC’ers.  

Blanke Boeren zijn wel vaker het slachtoffer van gewelddadige roofovervallen, de zogenaamde plaasmoorde’. Sedert de val van de Apartheid en de machtsovername van het ANC werden jaarlijks honderden Boeren het slachtoffer van een plaasaanval en daarbij sterven ook jaarlijks bijna honderd Boeren. De Zuid-Afrikaanse politie noteerde dat er tussen 1994 en 2007 1.437 Boeren vermoord werden. Nadien werden geen officiële statistieken meer vrijgegeven. Ondanks deze feiten krijgt Zuid-Afrika nog altijd subsidies van de Vlaamse overheid in de vorm van ontwikkelingssamenwerking.

1 REACTIE

  1. Vervolgen voor racisme en moorden ( plaasmoorde )op blanke boeren.Wordt een tweede zimbabwe .Misschien is een eigen thuisland voor de blanken een oplossing, of een burgeroorlog?. Met dank aan de politieke correctheid en het liberalisme van de wereld .

Comments are closed.