Omdat ze “een slechte houding” hebben en “voor onrust zorgen”, dat was het antwoord van de transferdirecteur van West Ham op de vraag waarom de club geen extra Afrikaanse spelers – ze hebben er momenteel 6 – wilde. De Engelse voetbalwereld reageert geschokt. West Ham onderzoekt de zaak en zet haar transferdirecteur op non-actief zolang het onderzoek loopt.

De bal ging aan het rollen nadat een spelersmakelaar van een Kameroense voetballer de speler aanbood bij de Engelse voetbalclub West Ham United. “We willen geen Afrikanen meer en hij is niet goed genoeg”, was het antwoord van Tony Henry, de transferdirecteur en hoofdscout van West Ham.

“Slechte houding en onrust”

De Daily Mail kreeg de beruchte e-mail in handen en en contacteerde Tony Henry om hem te confronteren met zijn uitspraak. Daarop verklaarde Henry dat West Hamm inderdaad het aantal Afrikaanse spelers wil beperken omdat ze “een slechte houding” hebben en “voor onrust zorgen” als ze niet worden opgesteld. Zo zorgde de Senegalese aanvaller Diafra Sakho onlangs voor veel problemen bij de club, klinkt het.

Henry voegde eraan toe dat hij slechts “het beleid van de club” toepast en benadrukte dat West Ham “helemaal niets heeft tegen het Afrikaanse ras”. Hij verwees daarbij naar Cheikhou Kouyaté – één van de 6 Afrikaanse spelers bij West Ham die al lang bij de club speelt – “een fantastische speler voor ons”. Op de vraag of die maatregel niet discriminerend is, stelde hij: “Daar zit niets racistisch achter, het heeft puur te maken met hun houding.”

West Ham onderzoekt de vermeende uitspraken van Henry en schorst hem zolang dat onderzoek loopt. “West Ham tolereert geen enkele vorm van discriminatie en heeft daardoor snel gehandeld naar aanleiding van de serieuze aantijgingen”, laat de Londense club weten in een statement. “In de West Ham-familie is voor iedereen plaats, ongeacht het geslacht, de leeftijd, afkomst, religie of seksuele voorkeuren.” Ook de FA, de Engelse voetbalbond, onderzoekt de zaak.

4 REACTIES

  1. Sinds het zogenaamde Bosman arrest is voetbal totaal om zeep.
    Voetbal is multicultureel geworden en niet meer de sport van het gewone volk.

  2. Ik meen me te herinneren dat een aantal jaren geleden er bij Beveren sommige matchen enkel Ivorianen op het veld stonden. Niets tegen die mensen, maar het is toch een beetje vreemd.

Comments are closed.