Bij de berichtgeving rond de bloemenmeisjes die zouden verdwijnen uit het wielrennen, had de VRT het op Facebook over “bloemenhoeren”. Nadat sociale media overspoeld werden door verontwaardigde reacties, verwijderde VRT NWS de post en volgden er excuses. Het zou om een “misplaatste grap” gaan.

Vandaag raakte bekend dat de traditie van de ‘bloemenmeisjes’, de mooie vrouwen die zegevierende wielrenners feliciteren met kussen en bloemen, zal worden afgeschaft. De traditie zou immers te seksistisch en stigmatiserend zijn. “Het past in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen”, zo klonk het op Radio 2. De missen zelf zagen zichzelf naar eigen zeggen echter nooit als lustobject.

Er is een post verschenen met een ongepaste term voor bloemenmeisjes. Deze post is zo snel mogelijk verwijderd. Het gaat…

Publiée par VRT NWS sur vendredi 23 février 2018

“Bloemenhoeren”

In de VRT-berichtgeving hierover op Facebook liep iets mis. Een redacteur sociale media van VRT NWS had het namelijk over ‘bloemenhoeren in plaats van de zogenaamde bloemenmeisjes. Op sociale media regent het verontwaardigde reacties over de woordkeuze van de openbare omroep. Zo word de update “beschamend” genoemd en verwijt men de openbare omroep “alledaags seksisme”.

De post werd daarna snel verwijderd, gevolgd door excuses. “Er is een post verschenen met een opgepaste term voor bloemenmeisjes. Deze post is zo snel mogelijk verwijderd”, klinkt het. “Het gaat om een misplaatste grap vlak voor het publiceren van het artikel. Dit kan uiteraard niet en wordt intern besproken. VRT NWS excuseert zich hiervoor.”

Gevraagd om een reactie door SCEPTR wilde men bij VRT NWS niet kwijt wie verantwoordelijk was voor de “misplaatste grap”, maar verwees men naar de excuses op Facebook.