Vrijdag zullen verplaatsingen met de trams en of de bussen van De Lijn heel wat moeilijker verlopen. Zo raakte vandaag bekend dat het personeel van De Lijn die dag een 24-urenstaking organiseert uit protest tegen de plannen van de directie.

De oorzaak van de staking is een conflict tussen de vakbonden en de directie van De Lijn. Zo wil de leiding van de vervoersmaatschappij snoeien in het aantal managementfuncties en bedienden. Hierbij zouden – althans volgens de directie – geen naakte ontslagen vallen. Wel zouden de personeelsleden die spontaan vertrekken of afvloeien, niet meer worden vervangen. De vakbonden kunnen zich in deze plannen niet vinden. Ook een ultieme poging om de partijen met elkaar te verzoenen, werd vruchteloos beëindigd.

Doch, volgens de topman van De Lijn, Roger Kesteloot, is de reorganisatie “nodig om de toekomst van ons bedrijf veilig te stellen”“We maken ons klaar om te kunnen concurreren met de privébedrijven als de markt in 2020 vrijgemaakt wordt”, zegt hij aan BELGA.

“Ernstige hinder”

De staking zal volgens de directie “ernstige hinder” bij de reizigers veroorzaken. In een persbericht laat de vervoersmaatschappij dan ook weten dat de reizigers naar alternatieven zullen moeten kijken. Ook de informatie met betrekking tot de plaatsten waar er hinder valt te verwachten, zal waarschijnlijk niet volledig zijn. Dit omdat ook de bedienden zullen staken.