Tegenover De Zon­dag stelt Groen-coryfee Mieke Vo­gels dat ze tevreden is met het einde van Samen. “Ik heb nooit in Samen geloofd”, laat ze weten. Ook heeft het Groen-boeg­beeld nog politieke ambitie en zal ze zich kandidaat stellen bij de lokale verkiezingen. 

De actieve politiek mist Vogels naar eigen zeggen “toch wel”. “Vooral de spanning, en de tribune. Ik heb altijd genoten van stevige debatten” zegt ze tegen De Zondag. Concreet zal de voormalige minister op de lijst van Groen voor het district Deurne komen te staan. Maar ambitie om in de districtsraad te gaan zetelen heeft Vogels naar eigen zeggen niet. “Ik wil de lijst steunen. De stad Antwerpen is een ander verhaal. Vorige maand kwam Groen nog op onder Samen vandaag is dat voorbij. Ik wacht af”.

“Verstandshuwelijk”

In het progressieve kartel Samen heeft het boegbeeld van de groenen nooit geloofd. “Ik heb dat ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Dat was een verstandshuwelijk met weinig liefde. Ik voelde ook in mijn partij weinig draagvlak”. Dat het kartel uiteindelijk werd goedgekeurd komt volgens haar door het vele masseerwerk. “Veel leden deden dat niet van harte”, aldus Vogels.

Dit valt volgens haar te wijten aan de culturele verschillen tussen de twee partijen. “De socialistische partij is een machtspartij”, stelt Vogels tegenover De Zondag. “Ik heb dat al vaak gezegd. Groenen geloven in de macht van de idee, socialisten geloven in de idee van de macht. Zij hebben macht nodig. Hun cultuur strookt gewoon niet met onze cultuur”.

Vogels: “BDW spreekt alleen over identiteit om te polariseren”

Volgens Vogels moet Groen over progressieve thema’s zoals luchtvervuiling, welzijn en mobiliteit spreken. Daar zou huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA) volgens haar geen antwoord op hebben. Zich richten op het identiteitsdiscours van De Wever zou Vogels niet doen. “Hij spreekt alleen over identiteit om te polariseren. Dat mogen de progressieve partijen niet toelaten. Anders zit je sowieso in het defensief”, stelt ze.

19 REACTIES

    • Geloofwaardige politici , waar denk je die te vinden ? Bij de groene gifkikkers , de rode stelende eksters , de VerLoeDering , de islampartij van het wijwaterzeikerke uit Leopoldsburg , de Partij Van De Allerdomsten , geef het maar op . Er is er een die ik nog het voordeel van de twijfel gun omdat ze nog nooit de kans hebben gehad om iets te mogen bewijzen . Juist , ja .
      Voor de rest zijn er tot nu toe maar twee soorten politici , zij die stelen en zij die nog meer stelen .

  1. Tja als je de Vlaamse identiteit van de oude bewoners van Antwerpen niet onder het tapijt schoffelt, liefst met die bewoners erbij, dan polariseer je volgens rode Vogels. Ze heeft natuurlijk wel gelijk als ze Groen de partij van het onwrikbaar en verpletterend dogma noemt ( een iets correcter term dan ideeën ).

  2. Ene “Groene” ken ik die niet gestoord is, zijn naam ga ik niet bekend maken om hem niet in verlegenheid te brengen te brengen. Neen, hij heeft geen vleugels. Maar een coalitie Groen met N-VA is mij bekend in de Brusselse rand. Resultaat debiele regeltjes, elitair beleid en misprijzen voor de burger. Quid N-VA ? Levert een passieve burgemeester, een volger van het Groene gedachtengoed.