De Verenigde Staten zullen wellicht een gunstiger houding aannemen ten aanzien van een dialoog met Noord-Korea. Zuid-Korea boekt immers vooruitgang met plannen voor een zeldzame top tussen de twee Korea’s. Amerikaans Vicepresident Mike Pence laat wel verstaan dat de VS nieuwere en strengere sancties zullen blijven opleggen, zolang Noord-Korea niet afziet van zijn kernwapenprogramma.

Volgens Vicepresident Mike Pence hebben de Verenigde Staten en Zuid-Korea overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor verdere diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea. Eerst zal de dialoog worden verdergezet tussen Pyongyang en Seoel onderling, vervolgens komt het mogelijkerwijs tot rechtstreekse besprekingen met Washington. Dat laat hij weten in een interview met de Washington Post.

Druk op Noord-Korea blijft

Aan boord van ‘Airforce Two’, op weg naar huis van de Spelen, zei Pence dat Washington zijn beleid van “maximale druk” tegen Pyongyang zou handhaven. Tegelijkertijd zou hij wel openstaan voor mogelijke gesprekken. Dat is een belangrijke verandering ten opzichte van het voorgaande Amerikaanse beleid, om maximale druk op te bouwen tot Pyongyang echte toegevingen deed. Pas daarna zou men met de Noord-Koreaanse regering in gesprek treden.

“De druk wordt niet verlicht totdat ze daadwerkelijk iets doen dat volgens de alliantie een zinvolle stap is in de richting tot kernontwapening”, aldus Pence. “De maximale pressiecampagne wordt dus voortgezet en geïntensiveerd. Maar als je wil praten, zullen we praten.”

Olympische Winterspelen

De betrekkingen tussen de twee Korea’s zijn de afgelopen weken verbeterd: Pyongyang heeft ermee ingestemd zijn hoogste delegatie ooit naar Pyongyang te sturen om de Olympische Winterspelen bij te wonen, die worden gehouden in het Zuid-Koreaanse skiresort Pyeongchang. Pence was naar eigen zeggen naar de Olympische Spelen gereisd om “de grove pogingen van het Noorden om de Spelen te kapen met een propagandacampagne” tegen te gaan.

Voorheen zaten de Amerikaanse regering van Donald Trump en de Zuid-Koreaanse regering van Moon Jae-In niet op dezelfde lijn. De regering van Moon vond dat de diplomatieke betrekkingen moesten worden voortgezet na de Olympische Winterspelen.

Moon verzekerde Pence dat hij de Noord-Koreanen duidelijk zou vertellen dat ze geen economische of diplomatieke voordelen zouden krijgen om alleen maar te praten. Die toegevingen zouden er alleen komen door het nemen van concrete stappen in de richting van ontwapening. Op basis van die garantie wou Pence de verdere toenadering tot Pyongyang wel onderschrijven.

1 REACTIE