Voormalig premier Guy Verhofstadt wil geen ‘neen’ zeggen tegen een zitje in de Gentse gemeenteraad. “Ik woon en leef in Gent en heb iets te vertellen over die stad”, zegt hij tegen De Zondag. Al moet hij wel een goede uitslag halen. Willen de Gentenaars hem niet, dan neemt hij zijn zitje niet op. 

Verhofstadt neemt aan de gemeenteraadsverkiezingen deel als lijstduwer. Dit doet hij in de eerste plaats om Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq te steunen. Deze zou volgens hem “de beste burgemeester […] voor Gent [zijn]. Mathias combineert ervaring als schepen en jeugdig enthousiasme, een zeldzame combinatie. Gent is voor hem ook een emotionele kwestie, wat mooi is.”

Dat N-VA de lokale verkiezingen over migratie en identiteit wil laten gaan stoort hem wel. Zo heeft Verhofstadt naar eigen zeggen “al eeuwen een probleem met het woord identiteit”. “Nationalisten misbruiken dat om mensen collectief in één kast te stoppen. Wij, burgers, mogen dat niet aanvaarden. Elke mens is anders. Je kan geen groepen catalogiseren” zegt hij tegenover De Zondag. Migratie daarentegen is iets anders. “Lokale verkiezingen gaan over de leefbaarheid van een stad. Migratie is één aspect daarvan. Maar mobiliteit, cultuur en economie zijn even belangrijk”, zegt de voormalige premier.

Deur voor N-VA staat open

Volgens Verhofstadt is Gent de voorbije twintig jaar “in positieve zin geëvolueerd”. Zo zouden de foto’s van toen en nu “alles” zeggen. Niettemin moet er met Mathias De Clercq volgens Verhofstadt een andere burgemeester komen.

Dat de N-VA – in de plaats van de groenen en de socialisten – hier mee voor kan zorgen, sluit de voormalige premier niet uit. Al is dit volgens hem De Clercq zijn verantwoordelijkheid. “Hij kent de situatie beter dan ik. Ik kan die ook niet kennen. N-VA zit al aan een derde lijsttrekker op korte tijd”, zegt de liberaal snedig aan De Zondag.

Verhofstadt: “Mandaten mogen niet botsen”

Begin vorig jaar brak in Gent het Publipartschandaal uit. Als gevolg hiervan nam de beoogde rode kroonprins, Tom Balthazar (sp.a), ontslag. Volgens Verhofstadt zouden zijn mandaten niet een dergelijk gevolg kunnen hebben. “Ik heb een mandaat in het Europees Instituut voor Bestuurskunde in Maastricht en in een investeringsfonds, Sofina. Die zijn perfect compatibel met mijn werk in het Europees parlement. Iedereen moet dat zo voor zichzelf uitmaken. Mandaten mogen niet botsen”, aldus de voormalige premier tegenover De Zondag.

22 REACTIES

 1. En wij hebben een grondige hekel aan Verhofstedelijke liegebeesten.
  En om even op de eigenwaan van die kerel te wijzen, “al eeuwen” beweert hij zowaar? Nee hoor, iemand met een levensduur van 200 jaar moet nog geboren worden (eeuwen = minstens 200 jaar), terwijl deze blauwe vriend niet eens een eeuweling is, verre vandaar.
  Waar het op aankomt, aan deze groteske overdrijving kan men de kwaliteit afmeten van al hetgene vriend Guy uitkraamt, zijnde een waarheidsgehalte van nul-komma-nul.

 2. Verhofstadt heeft inderdaad ernstige problemen met zijn identiteit ; wanneer je zijn burgermanifesten leest en hem voor de rest van zijn (financieel zeer lucratief) parcours heeft gevolgd kan niet anders dan besluiten dat we hier met met een kazakdraaier eerste klas hebben te doen gehad. Onwillekeurig doet die linkse windhaan mij denken aan die zwart-wit film uit de jaren veertig ; Doctor Jekyll en Mister Hyde. In elk geval is die man niet diegene die hij zijn kiezers indertijd voor hield te zijn. Jammer voor al dezen, die zoals ikzelf maar nu tot mijn schaamte nog in hem hebben geloofd.

  • Liberalen negeren de breuklijn cultuur. Dit maakt deel uit van hun ideologie. Probleem is dat ze dat doen voor het eigen volk, terwijl andere volkeren dat niet doen. Die behouden wel hun cultuur wat hen verenigt … tegen ons. Op die wijze graaft deze man een graf voor ons allemaal.

 3. Het is pijnlijk om Verhofstadt bezig te horen. Identiteit is volgens mij de zoektocht naar uzelf. Vanaf dat je tiener word komt deze zoektocht sterk naar boven. Men probeert verschillende identiteiten aan te meten en aansluiting te vinden gelijkgestelde. Dit geld ook voor onze Vlaamse identiteit. Vanuit het standpunt van liberalen kan ik het begrijpen. Ik blijf liberalen egoïsten vinden die geen maatschappij willen, enkel een verzameling van individuen. Zonder bindend gevoel is er ook geen sociale zekerheid, of sociale strijd, zelfs geen drang om u land te verdedigen in een oorlog maar de grootste bedreiging is het verdedigen van u cultuur. De afschuw van politici heeft misschien net te maken met gebruik aan identiteit. Verhofstadt wisselt met de wind om zijn zakken te vullen en bij ene oorlog zal hij als eerste bij de vijand in bed kruipen.

 4. “identiteit”. Nationalisten misbruiken dat om mensen collectief in één kast te stoppen. Wij, burgers, mogen dat niet aanvaarden (texto). Weeral het omgekeerde zeggen dan hetgeen voor wat hij staat, en dat is zeker niet het burgerschap maar eerder de omvolking. Verhofstadt bedoelt met burgers “de multicultuur” die op gebied van integratie en assimilatie volledig mislukt is. De beslissende vraag ten aanzien van etnische dilemma’s in een liberale democratie is hoe men dient om te gaan met de reactie en het gedrag van de grootste meerderheid van de bevolking, van wie de politieke partijen voor hun voortbestaan afhankelijk zijn. Multicultuur en
  links-liberaal cultuurrelativisme verbrokkelen de homogeniteit op dewelke gemeenschap, democratie en sociale zekerheid zijn geënt. Volgens Verhofstadt is Gent de voorbije twintig jaar
  “in positieve zin geëvolueerd”. Hieronder enkele voorbeelden.

  http://www.ocmwgent.be/financile-en-juridische-hulp-Medische-kosten-Medische-kaart-illegalen.html

  https://youtu.be/pF3C50fG5iE

  • Wie is verantwoordelijk voor dit schandaal, waarom weten we daar niets over? Ik wist al dat Bulgarije van de EG profiteert om zijn Turken en Roma kwijt te raken, maar dat het zo een omvang heeft, dat wist ik niet. Wat wel opvalt is dat de VLD er als de kippen bij is om de Bulgaarse identiteit te recupereren.

 5. Ik weet dat voor een neoliberaal die in de pocket zit van George Soros moeilijk is om te begrijpen, maar als u 64 jaar oud bent is het mathematisch onmogelijk om al eeuwen een probleem te hebben.
  Anderzijds zal onze samenleving nog eeuwen problemen hebben omdat u het woord identiteit niet had begrepen.

   • Dat is waarom er steeds meer naar de NVA overlopen. Omdat het blauwe konijn geen liberaal is zoals de liberalen waar hun vader op stemde ;-).

   • Hoeveel van de mensen die nu nog op Verhofstadt stemmen zouden er weten waar die man voor staat? Ik denk dat het er bitter weinig zijn.
    Niet dat je veel te weten komt over wie wat doet in dat parlement.
    Zo hebben ze het graag. Mensen dom houden en hun zakken vullen door de belangen te behartigen van hun meesters van het groot kapitaal.

    Maar dan wel af en toe eens gaan brullen voor een leeg parlement om de illusie hoog te houden.