Vrijdag werden vijf Nederlandse Kamerleden van Turkse origine door een Turkse pro-Erdogan website gebrandmerkt als “verraders van het moederland”. De VVD, GroenLinks en SP veroordelen dit nu in een gezamenlijke verklaring als “onacceptabel”. Aanleiding van de hele heisa was de erkenning van de Armeense genocide door Nederlandse Tweede Kamer.

Naar aanleiding van een stemming in de Nederlandse Tweede Kamer om de Armeense genocide te erkennen, brandmerkte de Turkse website ‘En Son Haber’ vijf parlementsleden als “verraders van het moederland“. Boven het bericht op de website staan foto’s van de vijf Kamerleden in kwestie: Sadet Karabulut (SP), Nevin Özütok (GroenLinks), Dilan Yesilgöz (VVD), Zihni Özdil (GroenLinks), en Cem Lacin (SP).

“Onacceptabel”

Naar aanleiding van de stemming zei DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu eerder nog dat Turkse Parlementsleden “kleur moesten bekennen”. Hij riep andere Nederlanders van Turkse origine op om de Kamerleden hier over te bevragen. “De Turkse staatsburgers zijn sowieso van mening dat het erkennen van zoiets onacceptabel is voor ons. Dus moeten de kandidaten voor de gemeenteraad zichzelf hierover bevragen”, aldus Kuzu.

In een gezamenlijke verklaring noemen Klaas Dijkhoff (VVD), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) het uitmaken van de vijf Kamerleden voor landverraders “onacceptabel”“In Nederland is iedereen vrij om voor zijn of haar eigen mening uit te komen. Zeker ook onze gekozen volksvertegenwoordigers”, luidt de verklaring. “Onze Kamerleden zijn trouw aan hun idealen voor een beter Nederland. Daar ligt hun loyaliteit. Wie dat meent te moeten beantwoorden met intimidatie en bedreigingen, vindt ons op zijn pad.”

Armeense genocide

Vorige week besloot de Nederlandse Tweede Kamer om niet langer te spreken van “de kwestie van de Armeense genocide”, maar eenvoudigweg “de Armeense genocide”. Het wetsvoorstel werd door alle politieke partijen, behalve DENK, gesteund. De Nederlandse regering blijft trouwens spreken van “de kwestie van de Armeense genocide”. Ankara liet verstaan deze positie van de regering-Rutte te waarderen.

De Turkse overheid wil niet weten van de term “genocide”. In 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werden in het Ottomaanse Rijk tot 1,5 miljoen Armeniërs vermoord. Volgens de Turkse overheid ligt dat dodental veel lager. Bovendien gebeurden de moorden volgens Ankara in een oorlogscontext en was er geen sprake van een geplande volkenmoord.