Twee islamitische mannen met strafblad die vier agenten verwondden na een uit de hand gelopen trouwstoet, komen er vanaf zonder sanctie. Ze kregen de gunst van de opschorting. “Onaanvaardbaar” volgens burgemeester Willy Segers (N-VA). Meer dan ooit eisen wij in het arrondissement Halle-Vilvoorde een eigen aparte Vlaamse rechtbank.”

In mei vorig jaar zette een Turkse trouwstoet de Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek op stelten. Turkse chauffeurs negeerden er rode lichten, voerden er allerlei gevaarlijke manoeuvres uit en hingen half uit hun auto’s tijdens het rijden. Toen de politie de orde wilde haven en een auto aan de kant zette, ontstond een vechtpartij waarbij uiteindelijk 4 agenten gewond raakten. Eén daarvan was tijdelijk werkonbekwaam. Het was het zoveelste voorval in enkele weken tijd.

“Wij eisen een Vlaamse rechtbank”

Twee mannen uit Vilvoorde en Brussel, beide met een strafblad, werden gearresteerd en moesten zich voor de Franstalige correctionele rechtbank in Brussel verantwoorden voor slagen en verwondingen aan agenten en weerspannigheid. Beide heren werden vrijgesproken voor de slagen en verwondingen en kregen de gunst van de opschorting voor de feiten van weerspannigheid. Geen effectieve straf dus. “Onaanvaardbaar” volgens burgemeester Willy Segers.

Volgens burgemeester Segers is de uitspraak van de Franstalige Brusselse rechter niet in overeenstemming met de Vlaamse waarden. “Meer dan ooit eisen wij in het arrondissement Halle-Vilvoorde een eigen aparte Vlaamse rechtbank. Dit soort rechtspraak tart elke verbeelding”, aldus de burgemeester. “Dit soort rechtspraak uit Brussel staat compleet in contrast met de normen en waarden die we in de Vlaamse Rand met onze gemeenschap nastreven.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Het is onaanvaardbaar dat gratuit en duidelijk aantoonbaar geweld op politiemensen in functie door daders met een strafblad door een Franstalige Brusselse rechter op deze wijze wordt afgehandeld”, aldus Segers. “De rechter toonde in diverse onderdelen van het vonnis allesbehalve respect voor de functie van politieman of -vrouw en dat kan ik als burgemeester, verantwoordelijk voor het uitsturen van mijn politiekorps voor ordehandhaving, absoluut niet tolereren.”

ADVERTENTIE