De Amerikaanse president dreigt er nu mee om een nieuwe ‘shutdown’ van de overheid te laten gebeuren indien het Congres geen akkoord sluit over de immigratiehervorming. Tijdens een rondetafelgesprek over de criminele Latino-bende MS-13 zei hij: “Als we deze gaten niet dichten waardoor moordenaars in ons land kunnen blijven komen, als we dat niet veranderen, laat ons dan maar de overheid stilleggen. We doen een shutdown en het zal het waard zijn voor het land. Ik zou een shutdown willen zien indien we dit niet kunnen oplossen.”

Trump zou kwaad zijn omwille van de vele verhalen van agenten die beschrijven hoe hun handen gebonden zijn aan de geldende wetten die eisen dat gevangen illegalen vrijgelaten moeten worden en hoe sommigen een beschermde status hebben ondanks dat ze door mensensmokkelaars het land zijn binnengebracht.

Hun bevoorrechte status zorgt er voor dat criminelen onder hen ongestraft verder misdaden kunnen plegen. Dit weekend nog werd een NFL-speler doodgereden door een illegaal die onder invloed reed. Die illegaal was eerder al in 2007 en 2009 het land uitgewezen. Hij had al meerdere arrestaties en criminele veroordelingen achter zijn naam staan in de deelstaten van Californië en Indiana.

Deal

In zijn ‘State of the Union’ schoof Trump nog een verregaand compromis naar voren waar bijna 2 miljoen illegalen erkend zouden worden (de zogenaamde Dreamers, illegalen die als kind de VS binnenkwamen). Daartegenover stond dan wel dat de grens met Mexico dicht moest en er een muur zou komen. De Democraten reageerden echter alweer afwijzend. “Als we de overheid moeten sluiten omdat de Democraten geen veiligheid willen en, ongerelateerd maar toch gerelateerd, als ze niet willen zorgen voor ons leger, sluit het dan maar af“, aldus Trump. Hij waarschuwde er voor dat de leden van MS-13 misbruik maken van de bestaande wetten waardoor ze vrij het land in kunnen.

Trump klaagde ook aan dat het frustrerend was om te zien dat andere landen die hulp ontvangen van de Verenigde Staten weigeren om opgepakte criminelen terug te nemen. “Ik zal door de hel moeten om dit goedgekeurd te krijgen, maar we hebben geen keuze.”

Stem van het volk

De Amerikaanse president lijkt het publiek met zich mee te hebben. Volgens de meest recente peiling van Harvard-Harris steunt maar liefst 65 procent van de Amerikanen het bouwen van een zuidelijke grensmuur, het stoppen van kettingmigratie (zoals door gezinsvereniging) en het stilleggen van de visa-loterij in ruil voor het regulariseren van de DACA-migranten of de Dreamers.  61 percent is van mening dat de huidige grensbewaking onvoldoende is. Bijna 80 percent van de bevraagden gaf dan weer aan dat immigratie zou moeten afhangen van de mogelijkheid om bij te kunnen dragen aan het land, eerder dan al familie in het land te hebben.

Dat de presidentiële druk nu opgevoerd wordt op het Congres komt omdat er een nieuwe federale begrotingswet gestemd moet worden. Donderdag loopt de tijdelijke financiering van 22 februari af. Nadat de Democraten de vorige keer hun hand overspeeld hadden en in eigen vlees hebben gesneden, lijkt Trump nu klaar voor ronde twee.