De afgelopen week werd de rebellenenclave Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus, onderworpen aan een van de zwaarste bombardementen in de intussen zeven jaar durende Syrische oorlog. Er zouden reeds honderden doden zijn gevallen. 

Op zaterdag werd een resolutie door de VN-Veiligheidsraad aangenomen die een 30 dagen durende wapenstilstand in Syrië eiste. Rusland zei maandag dat het een evacuatiecorridor en een dagelijks bestand van vijf uur zou instellen zodat mensen Oost-Ghouta kunnen verlaten.

https://www.youtube.com/watch?v=YtzsTnq4UOA

Dagelijks bestand van vijf uur

Vandaag ging het eerste dag van dit bestand in. Vooralsnog lijkt het relatief rustig in Oost-Ghouta. De Syrische staatstelevisie meldde wel dat militanten probeerden om de corridor te beschieten om mensen te verhinderen het gebied te verlaten. Een woordvoerder van Failaq al-Rahman – een van de rebellengroepen in het gebied – ontkende dat echter.

Oost-Ghouta, waar zo’n 400.000 mensen wonen, is een belangrijk doelwit voor de Syrische president Bashar Al-Assad. Zelfs voor de bovengenoemde bombardementen begonnen waren de humanitaire omstandigheden in de voorstad al precair. Er was een tekort aan voedsel, medicijnen en andere levensnoodzakelijke benodigdheden.

Chloorgas

Enkele dagen geleden zouden ook verscheidene mensen symptomen hebben vertoond die overeenkomen met blootstelling aan chloorgas. Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde op zondag rebellen ervan dat ze zich voorbereiden op het gebruik van giftige stoffen in Oost-Ghouta, zodat zij Damascus later konden beschuldigen van het gebruik van chemische wapens.

Verschillende Westerse landen – zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten – lieten al verstaan te willen ingrijpen als zou blijken dat de Syrische regering chemische wapens inzet. “Als we weten dat het is gebeurd, en we kunnen het aantonen, en als er een voorstel is voor actie waarbij het Verenigd Koninkrijk nuttig zou kunnen zijn, dan denk ik dat we het serieus moeten overwegen”, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (Con.).

Escalatie

In verschillende fronten in Syrië is de strijd dit jaar geëscaleerd. De ineenstorting van de Islamitische Staat heeft aanleiding gegeven tot talrijke andere conflicten waarbij Syrische en buitenlandse partijen betrokken zijn. Vorige week zijn regeringsgezinde milities Afrin binnen getrokken om de Koerische YPG te helpen een Turkse aanval af te slaan. Kort nadat het konvooi de regio binnen reed werd het onder vuur genomen door Turkse artillerie. Het gevaar voor escalatie wordt hierdoor zeer groot.

Vorige maand begon het Turkse leger met ‘Operatie Olijftak’ . Turkije zette het offensief in met hevige artilleriebombardementen en luchtaanvallen op de Syrisch-Koerdische YPG-milities. Volgens Turkije is het Vrije Syrische Leger op het terrein ook betrokken bij de gevechten, aan de kant van Turkije. De aanvallen volgden na wekenlange waarschuwingen van president Erdogan en zijn ministers tegen de YPG in Syrië. Turkije beschouwt de YPG als verbonden aan de omstreden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ankara vreest voor de oprichting van een autonome Koerdische staat aan de Turkse zuidgrens met Syrië.