Vandaag vindt in het Brusselse justitiepaleis de tweede zittingsdag plaats in het proces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari. Dit in verband met de schietpartij met de politie op 15 maart 2016. Maandag ging de eerste zitting reeds door. Toen toonde Abdeslam zich weinig bereid tot medewerking en stelde hij zich “enkel te verantwoorden aan Allah”. Even was er hierom sprake dat Sven Mary zijn diensten als advocaat aan Abdeslam zou opschorten, maar vandaag liet Mary weten aan te blijven.

Op 15 maart 2016 openden Salah Abdeslam, Sofien Ayari en Mohamed Belkaïd in Vorst het vuur op zes agenten. Mohamed Belkaïd overleed, Abdeslam en Ayari konden ontsnappen. Abdeslam was op dat moment al de meest gezochte terrorist ter wereld nadat hij op 13 november 2015, na de aanslagen in Parijs, als enige van de tien betrokken terroristen ontsnapte. Het proces omtrent de schietpartij in Vorst ging van start begin deze week. Het proces over de aanslag zelf, volgt later nog.

Mary blijft Abdeslam verdedigen

In december vorig jaar kwam naar boven dat Sven Mary opnieuw de advocaat van Abdeslam zou worden. Maar na een recente rebelse houding door een Abdeslam die vocaal Allah boven de rechtsstaat plaatste, werd de positie van Mary als advocaat bemoeilijkt. Bovendien liet Abdeslam dinsdag weten dat hij het proces niet meer wenste bij te wonen. Daarom was er sprake van dat Mary zich vandaag zou terugtrekken. “Tenzij hij van zijn cliënt het mandaat kreeg om afstand te nemen van wat Abdeslam op de zitting verklaard had”, klonk het.

Maar het terugtrekken, noch het afstand nemen vond plaats. Mary blijft aan als advocaat van Abdeslam en zal deze middag dan ook pleiten. Dat liet Mary zelf bij het begin van de zitting vandaag weten, zo tekent Het Laatste Nieuws op. Het pleiten door de verdediging gaat door nadat de burgerlijke partijen aan het woord zijn gelaten. Mary heeft twee uur gevraagd voor zijn pleit.

In een interview uit 2009 zei Mary nog dat “iedereen recht heeft op verdediging, [daarom] selecteer ik mijn cliënten niet, in tegenstelling tot sommige emo-pleiters die bij voorkeur de slachtoffers vertegenwoordigen. Er is slechts één groep die ik categoriek weiger, en dat is extreem-rechts”.

(Lees verder onder de video.)

Schietpartij

Tijdens de schietpartij op 15 maart 2016 geraakte een agent zeer zwaar gewond. Drie speurders stonden vlak bij de deur van het betrokken appartement toen van binnenuit het vuur werd geopend op de agenten. De speurders dachten dat de flat niet langer bewoond was, maar stootten echter op zwaarbewapende tegenstand.

Maar ook psychische schade werd geleden, zo blijkt uit de procesgang vandaag. “Mijn cliënt is voor het leven getekend, net als zovele anderen”, zo citeert Het Laatste Nieuws meester Laeila Toomi, de advocate van een van de agenten betrokken bij de huiszoeking in Vorst. “Volgens de psychiater heeft hij een zware psychische schok opgelopen door de schietpartij en lijdt hij aan posttraumatische stress. Hij slaapt slecht, vertoont een gebrek aan initiatief en heeft zelfmoordneigingen. Hij zou nog minstens tot maart 2018 arbeidsongeschikt zijn.”

(Lees verder onder de tweet.)

Afgelopen maandag liet Abdeslam weten “onrechtvaardig behandeld” geweest te zijn, net zoals zogezegd alle andere moslims in België onrechtvaardig behandeld worden. “Dat is mijn verdediging”, zo luidde het. “Dit proces dient alleen de publieke opinie. Ik stel vast dat moslims hier continu onrechtvaardig behandeld worden. Voor hen geldt het vermoeden van onschuld blijkbaar niet.”

3 REACTIES

  1. Het gaat hier niet zozeer over het recht op verdediging dan wel de kans om als achterlijke nietsnut ook eens in het middelpunt van de belangstelling te staan . Heeft deze lul de behanger wel een diploma rechten en zo ja bij welk zwendelinstituut heeft hij het gekocht ? Trouwens wie betaalt deze oen eigenlijk om te pleiten voor die geitenneuker ? Is dat heel toevallig niet de belgische onstaat , m.a.w. U en ik , zoals altijd ?