Het onderzoeksteam dat speurt naar de Bende van Nijvel – de bandieten die België terroriseerden in de jaren ’80 – wordt uitgebreid tot bijna de drievoudige grootte. Dit nadat de afgelopen maanden 800 tips over de Bende binnenkwamen. Het team zal 30 speurders gaan tellen. 

Justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft deze ochtend in het parlement, tijdens een bijeenkomst van de commissie Justitie, laten weten dat het onderzoeksteam dat werkt aan de zaak van de Bende van Nijvel fiks wordt uitgebreid. Van 11 speurders zal men gaan naar 30. Het is de tweede maal dat Geens extra mensen toebedeelt ten voordele van het onderzoek dat loopt tegen de Bende. In het najaar van vorig jaar kreeg het team – toen slechts vijf agenten – reeds vijf extra speurders bij van de gerechtelijke federale politie. Het kreeg ook reeds vier speurders erbij van het Comité P, dat de politie zelf controleert.

De afgelopen maanden kreeg de politie zo’n 800 tips binnen. Slechts 470 hiervan zijn effectief bruikbaar. Van deze 470 werden slechts 120 onderzocht. Voor de overige 350 tips kan nu het extra personeel ingezet worden. De bevoegde procureurs en onderzoeksrechters zullen in de loop van vandaag samenzitten om het volledige takenpakket van de nieuwe mankrachten samen te stellen en te verdelen.

Tueurs du Brabant

De Bende van Nijvel wordt verantwoordelijk geacht voor een serie van brutale overvallen tussen 1982 en 1985. Hierbij vielen in totaal 28 doden. Bij de laatste overval in 1985 op een Delhaize-winkel in Aalst vielen maar liefst 8 dodelijke slachtoffers.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

“Onderzoeken richting rijkswachters waren traag en niet coherent”

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel blijft tot de dag van vandaag zonder weinig resultaat. Over de motieven van de brutale daders is er allerlei speculatie. De meest eenvoudige verklaring is banditisme: simpelweg geld roven. Andere verklaringen zijn te vinden een terreurhoek. De daders zouden verbonden geweest zijn aan rijkswachters en rechtsextremisten die een sfeer van angst wilden opbouwen. Hierdoor zouden de staat en de politie krachtiger kunnen optreden. Nog een andere verklaring wijst naar de CIA. Binnen het ‘Gladio-netwerk’ werden zowel links- als rechtsextremistische groeperingen gesteund in de strijd tegen het communisme. De acties van de Bende van Nijvel zouden georchestreerd zijn om een schok-effect in de media te bekomen en tolerantie voor extreemlinks te ondermijnen.

2 REACTIES