De ‘shutdown’ (het afsluiten van de overheidsdiensten), die om middernacht Amerikaanse tijd was ingezet, is terug ingetrokken. Het was de tweede shutdown in drie weken. Een crisis werd vermeden nadat het Huis van Afgevaardigden een budgettair akkoord goedkeurde met 240 stemmen voor, 186 tegen. Heel wat Democraten waren gekant tegen de deal, onder andere omdat in het budgettair akkoord geen oplossing is vervat voor de Dreamers: de honderdduizenden illegalen in de VS die het land betraden als kind.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden konden net voldoende compenseren voor de dissidenten in de Republikeinse partij. 73 Democraten stemden voor de deal terwijl 67 Republikeinen tegen stemden. Een listig spel werd gespeeld toen Democraten hun stemmen afwachtend inhielden terwijl meer en meer GOP-parlementsleden ‘neen’ stemden. Pas wanneer de spanning te snijden was, stemden de tientallen nodige Democraten voor het akkoord. De Republikeinen speelden het van hun kant koel. Men voorspelde in de pers tijdens de onzekere stemming dat de deal er zeker door zou komen. De voorspelling is thans uitgekomen.

Paul Ryan (Rep.), meerderheidsleider in het Huis, noemde de stemming een “grote overwinning“, zo schreef de Republikeinse voorman op Twitter. “We hebben uiteindelijk een compromis [met Republikeinen en Democraten] bereikt dat ten volle onze troepen financiert en onze generaals de zekerheid biedt om de toekomst te plannen”.

Shutdown ingetrokken

Afgelopen nacht was even een shutdown ingezet omdat men in de senaat twee uren te laat het budgetakkoord stemde. De vertraging werd veroorzaakt door libertariër Rand Paul (Rep.) die een amendementstemming eiste. Paul kreeg echter zijn zin niet en de senatoren stemden met 71 stemmen tegen 28 de budgetwet. Dit was echter twee uur na het verstrijken van de deadline die lag op middernacht. Daardoor werd een shutdown ingezet, een automatische sluiten van de federale overheid. Maar het Huis kon dit dus nu afwenden.

Het akkoord houdt een kleine 300 miljard dollar in aan extra uitgaven. Het gaat om 80 miljard dollar aan Defensie dit jaar en 85 in het volgende fiscale jaar. Dit terwijl niet-Defensiezaken respectievelijk 63 en 68 miljard euro toebedeeld krijgen. In de uitgaven zit 89 miljard vervat aan noodhulp bedoeld voor deelstaten die werden getroffen door orkanen, bosbranden en dergelijke meer.

In de deal is tevens een ‘short-term continuing resolution’ of CR opgenomen. Dat is een clausule die ervoor zorgt dat de overheid middelen ontvangt tot zeker 23 maart, waardoor wetgevers tijd winnen om een meer duurzame budgetwet te maken. Opvallend: niets over de ‘Dreamers’ – de vele illegalen in de VS die het land als kind binnenkwamen – of president Donald Trump (Rep.) zijn muur.