Enkele weken geleden raakte bekend dat de 42-jarige Darya Safai lid werd van de N-VA. Via de partijpolitiek hoopt ze als politica te kunnen opkomen voor de vrijheid van vrouwen. Hierbij baart de “sluimerende opmars van [het] islamisme” haar zorgen. “Ik weet wat dat doet met mensen. Dat leidt tot apartheid”, stelt Safai tegenover De Zondag.

Het nieuwe N-VA-lid woont in Wemmel en kwam als jonge vrouw in Iran in opstand tegen de almacht van de islam. Nadat ze na enkele weken uit de cel kwam, vluchtte ze samen met haar man naar het Westen. Tegelijkertijd werd ze in Iran veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf bij verstek. Vandaag runt ze met haar echtgenoot drie tandartspraktijken in Antwerpen en Brussel en manifesteert ze voor het recht van Iraanse vrouwen om buiten te mogen komen.

Wat ze binnenkort in de politiek wil doen, ligt naar eigen zeggen in lijn met wat ze als activiste deed, namelijk het “inzetten op vrouwenrechten, discriminatie, integratie. Maar op het einde van de rit moeten ideeën uitgevoerd worden. Daarom heb ik de stap gezet. Ik krijg ook kritiek daarop. Dat had ik ingecalculeerd. Als activiste word je ook niet overal toegejuicht”, zegt Safai tegenover De Zondag.

Praat van talibanscholen

Angst wil ze naar eigen zeggen niet zaaien en een revolutie zoals in Iran ziet ze niet gebeuren maar van een “sluimerende opmars” van het islamisme is volgens Safai wel sprake. “Ik herken dat. En dat is gevaarlijk. Ik weet wat dat doet met mensen. Dat leidt tot apartheid”.

De politica ziet dat in de gettovorming in grote steden en in het onderwijs. “Ik hoor in Vlaamse scholen dezelfde praat als in talibanscholen. Islamleerkrachten praten meisjes een hoofddoek aan. Als ze die niet dragen, dagen ze mannen uit. Ik voel mij zo vernederd als ik dat hoor. Als die kinderen thuis geen kritische stem horen, zijn ook zij verloren. Apart islamonderwijs is geen goede zaak. Die hoofddoek is de eerste discriminatie”.

Volgens haar moeten de vrouwen die op basis van hun hoofddoek worden gediscrimineerd eerst in eigen boezem kijken. Zo kan men volgens haar een werkgever “toch niet verplichten iemand met een hoofddoek aan te werven? Die vrouwen hoeven geen hoofddoek te dragen. Dat moeten ze goed beseffen. Wie een hoofddoek draagt, beledigt de mannen, maar ook zichzelf”, stelt de politica tegenover De Zondag.

Jahjah: “Integratie is duidelijk mislukt”

Dyab Abou Jahjah, die deze week (opnieuw) een eigen partij voorstelde, omschrijft op Twitter de verwijzing van Safai naar ‘Talibanscholen’ als “wereldvreemd”. Volgens hem laat ze op die manier zien dat ze “mentaal” nog in haar land van herkomst leeft. “Ze kent onze realiteit niet. Haar integratie is duidelijk mislukt”, aldus Jahjah.

ADVERTENTIE