Het langverwachte rapport van de folteringen van gerepatrieerde Soedanezen stelt dat er onvoldoende bewijs is om te spreken van folteringen. Grote delen van de belangrijkste getuigenissen zouden vals zijn, waardoor de gehele getuigenissen sterk in twijfel worden getrokken. Later vandaag volgt een persconferentie.

Enkele weken geleden kwamen getuigenissen aan het licht van gerepatrieerde Soedanezen die beweerden gefolterd te zijn. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kwam in het oog van de storm terecht, omdat de Soedanese identificatiemissie en het terugsturen van Soedanezen controversieel waren. Zelfs vanuit de coalitie werd aangestuurd op een ontslag van Theo Francken. Premier Charles Michel (MR) vroeg een onderzoek.

Geen bewijzen

Gisterenavond werd het rapport van dat onderzoek door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen (CGVS) in bij premier Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Volgens het rapport zouden grote delen van de belangrijkste getuigenissen niet waarheidsgetrouw zijn, waardoor een grote vraagtekens geplaatst worden bij de hele getuigenis.

Geen bewijzen van folteringen, dus wil de regering de repatriëringen naar Soedan hervatten. Er zouden al achttien Soedanezen klaarstaan om teruggestuurd te worden. Bij vijf van hen zouden er wel extra controles moeten gebeuren over de regio waar ze naar terug worden gestuurd. Vanmiddag vond er topoverleg plaats over de kwestie. Later op de dag zal een persconferentie gegeven worden met meer informatie.

Hiermee lijkt de beruchte Soedan-rel volledig uitgesputterd te zijn. “Het langverwachte rapport naar mogelijke folteringen in Soedan bevat geen verrassingen”, luidt het in de Wetstraat. Er zou geen bezwarend materiaal in staan voor de regering en de getuigenissen worden sterk in twijfel getrokken.

17 REACTIES

  • OK. Maar dan binnen een grondwettelijk kader. Zelfs in een supermarkt gelden er grenzen. Polizeiführer Jambon kan zich alvast inschrijven voor een cursus grondwettelijk recht bij zijn ex-collega professor Hendrik Vuye.

   • Toch wel vreemd dat indien ze opgepakt worden in een supermarkt er toch altijd zo’n pro deo advocaat te vinden is die daarvan een procedureslag wil maken op onze kosten natuurlijk omdat meneer de illegaal zijn rechten zijn geschonden. Dat dan nog om zo’n kloot te verdedigen die eigenlijk niet in België wil zijn. Maar er misschien nog hoopt een mooie schadevergoeding aan over te houden.

 1. Ik reken erop dat Eric Van Rompuy, Ivo Belet, Wouter Beke, notoire tsjeven en tutti quanti die Theo Francken laf en zonder bewijzen met alle zonden van Israël beladen hebben, nu publiekelijk hun verontschuldigingen gaan aanbieden.

 2. Nu zeggen alle Wetstraattotentrekkers dat het geen verrassing is dat een beschermeling van Gieke de Leugenaar wat nep-nieuws verkocht heeft. Waarom staat het dan vers in het geheugen dat al die Wetstraattotentrekkers nog niet zo lang geleden op basis van diezelfde dubieuze berichten moord en brand schreeuwden en het opstappen van de staatssecretaris eisten ? Dit hele verhaal is een blamage voor alle politieke actoren, inclusief die in de media.

 3. Net op het vrt radionieuws weer een linkse media draai gehoord aan het verhaal.
  “Er is onvoldoende zwart op wit bewijs dat er gemarteld is.”
  Zo kun je het ook vertellen natuurlijk en je liegt niet. Alleen geeft het een compleet ander beeld.
  Je zegt dan eigenlijk dat er gemarteld is, maar dat je het helaas niet kan bewijzen.

 4. Meneer Debeuf die de bal aan het rollen bracht, zou nu best uit eerlijke schaamte ontslag nemen. Maar nee, de man blijft geloven in zijn complottheorie gericht tegen Theo. Hij blijft zich afvragen waarom die Soedanese avonturier die geld kwam bedelen, zou liegen over de stokslagen die hij kreeg. Als hij hierop zelf het antwoord niet kent, zou meneer Debeuf beter op een roze wolk in Plopsaland gaan zitten dan bij het CGVS.

 5. Nog nooit iemand gekend die stokslagen op de benen heeft gekregen die de eerste week nog het ene been voor het andere kan zetten.

Comments are closed.