De politie heeft deze nacht een achtervolging ingezet op een overvolle Britse bestelwagen. Deze reed vanuit Frankrijk ons land binnen via de E-40. Vermoedelijk ging het om een voertuig van mensensmokkelaars propvol gevuld met illegalen. De auto reed door een politieblokkade en beschadigde zo drie politiecombi’s en kon zo – eventjes – terug vluchten naar Frankrijk. In Frankrijk werd de wagen alsnog tegengehouden door de Franse politie. Enkele passagiers vluchtten hierna te voet weg.

De Belgische wegpolitie kreeg gisteren melding van hun Franse collega’s dat een camionette gevuld met illegale transmigranten en mensensmokkelaars op weg was naar ons gebied. Afgelopen nacht werd deze opgemerkt en werd de achtervolging ingezet op de E-40. Omdat hierna bleek dat er kinderen in de wagen zaten besloot de politie om de achtervolging te staken. “We hebben prioriteit gegeven aan de veiligheid van de kinderen”, vertelt politiewoordvoerder Peter De Waele aan Het Laatste Nieuws.

Kinderen en wegblokkade

Tijdens de achtervolging werd duidelijk dat tussen de ongeveer 15 passagiers tevens kinderen zaten. Aan de afrit ter hoogte van Loppem kon de bestelwagen door een blokkade rijden. Hierbij werden drie politiewagens beschadigd en gingen de deuren open van de camionette. Hierna besloot de politie om uit veiligheidsoverwegingen voor de kinderen de achtervolging te staken.

Eens Frankrijk bereikt, sprong de Franse politie opnieuw bij. Zij konden de bestelwagen wel vatten. “De wagen heeft zich aan de kant gezet en de bestuurder en enkele passagiers vluchtten te voet weg, meer informatie hebben we daarover niet”, alsdus nog De Waele in Het Laatste Nieuws.

Problematiek transitmigranten steeds groter: “Handenvol geld”

De illegalen die door ons land trekken en naar het VK willen, zijn wat men noemt ‘transitmigranten’. Deze migranten komen veelal uit Zwart-Afrika en overtreden de Dublinverordening. Deze regel gebiedt dat asielzoekers die de EU betreden, asiel moeten aanvragen in het eerste land waar men arriveert. Het gaat veelal dan ook niet om vluchtelingen die hun vaderland verlaten omwille van oorlog of vervolging, maar om gelukzoekers op zoek naar een beter leven.

Magistraten en de ordediensten kaarten al langer de groeiende problematiek van transitmigranten aan. “Het is al lang duidelijk dat heel wat van hen koste wat het kost die overstap willen maken”zei een procureur vorige maand na feiten aan de haven van Zeebrugge“[…] Maar wij doen er alles aan om ook hier zo kort mogelijk op de bal te spelen. Er wordt volop op politie en security ingezet. Al kost dat handenvol geld.”

Vorige maand werden nog politie-agenten tijdens een routinecontrole aangevallen door tientallen transitmigranten met stokken. Dit tevens aan de E-40 (te Groot-Bijgaarden). Hierbij geraakten twee agenten gewond. De politie moest een schot in de lucht vuren om de menigte onder controle te krijgen. “Het baart ons grote zorgen dat niet alleen de agressie naar de vrachtwagenchauffeurs verhoogt, maar ook de politie haar [wapens] moet gebruiken”zo luidde het.

2 REACTIES

  1. Laat geen migranten binnen aan de grenzen van Europa , En je hebt al die miserie niet die veel geld kost en iedere maal politie moeten inzetten , met wilde achtervolgingen , En de Politie die er niet mag op schieten met dikwijls nul resultaat, Zinloos kat en muis spel, Politici wordt wakker en schiet aan het werk.

  2. Mijn mail aan een (volgens mij) links bastion is dertig seconden geleden verstuurd.

    Ik eis volledige klaarheid. Ik wil weten wie in België betrokken is bij dit beestachtig mensentransport.

    Ik wil dat maatregelen genomen worden tegen die Belgische medewerkers aan dit transport en tegen diegenen die (eventueel) afspraken hebben gemaakt met die mensensmokkelaars.