Marc Coucke, de nieuwste eigenaar van voetbalclub RSC Anderlecht, kan samen met het fonds Waterland Private Equity maar liefst 1,9 miljard euro verliezen. Het Amerikaanse Perrigo, dat Omega Pharma kocht, eist namelijk dat bedrag in een juridische claim. Volgens Perrigo heeft Coucke Omega Pharma op frauduleuze manier financieel mooier voorgesteld dan dat het in werkelijkheid was vooraleer hij het in 2014 verkocht. Dat brengen Mediahuiskranten zoals De Standaard.

Perrigo eist in plaats van 250 miljoen euro maar liefst 1,9 miljard van Marc Coucke en het financieel fonds Waterland Private Equity. Het was reeds bekend dat de Amerikanen van Perrigo ontevreden waren over de verkoop, maar de huidige grote claim doet schrikken. Coucke kan, als de klacht gegrond is, nagenoeg zijn volledige vermogen verliezen.

Kunstmatige omzet en bijgestuurde schuldenpositie

Volgens Perrigo en wat in de claim is omschreven, heeft Coucke zijn toenmalig bedrijf Omega Pharma valselijk mooier voorgesteld en dit op strafbare wijze. Het gaat om kunstmatige omzet die zou neergepend zijn en het sturen van de schuldenpositie. Volgens meerdere bronnen van De Standaard betreft de claim van Perrigo niet alleen een lijvig document, maar is het tevens stevig onderbouwd. Om hun claim hard te maken heeft Perrigo maandenlang geïnvesteerd in juridisch en forensisch onderzoek. Verschillende topkantoren als Stibbe, Contrast Law en Allen & Overy werken aan het dossier. Speurders ondervraagden personeelsleden van Omega Pharma, mails werden ingekeken en er werden zelfs verwijderde mails – zowel private als van de werkserver – opgevist. De Standaard schrijft dat “daar [soms] gênante berichten tussen [zitten]”.

Claimvuur

De claim werd ingediend bij een arbitragecommissie. Dat wil zeggen dat, eens het panel van arbiters heeft uitgemaakt of er sprake is van fraude (of niet), er geen beroep mogelijk is. Voor Coucke is het afwachten, wellicht tot ten vroegste 2021, tot een uitspraak. Coucke weigerde immers een onderhandse schikking. Hij diende zelfs een tegenclaim in tegen Perrigo.

(Lees verder onder de tweet.)

De omvangrijke claim vanwege Perrigo komt er nadat de Amerikaanse farmagigant zelf drie massaclaims tegen zich kreeg ingediend. Ook bij deze claims wordt Coucke geviseerd. Hierdoor hangt een flink zwaard van Damocles Coucke boven het hoofd.