In deze voorstad van Parijs zijn islamisten de baas

0
14296

Enkel mannen op café, enkel islamitisch-religieuze boeken, enkel halal vlees. Twee journalisten hebben een reportage gemaakt over de voorstad Trappes, nabij Parijs. De plaats wordt ook wel de Europese rekruteringshoofdstad van IS genoemd. Ze beschrijven onder meer hoe radicale islamisten er de baas zijn en de overheid er niets te zeggen heeft.

Twee journalisten van de Franse krant Le Monde wilden een verhaal over immigratie en integratie schrijven, en besloten daarom naar Trappes te trekken, een voorstad van Parijs. Trappes staat immers gekend als een sterk islamiserende stad. Dit omwille van zijn grote aantal islamitische migranten en vertrokken Syriëstrijders. De schrijnende situatie die de journalisten er aantroffen, deed hen besluiten verder onderzoek te doen naar de stad.

Europese rekruteringshoofdstad IS nabij Parijs

De journalisten beschrijven hoe de Parijse voorstad een totaal parallelle samenleving is geworden, waar radicale islamisten de baas zijn en de overheid niets te zeggen heeft. Alle slagerijen en restaurants zijn er halal, in de boekenwinkel worden uitsluitend islamitisch-religieuze boeken verkocht, in het café zitten enkel mannen en op de markt waan je je in Tunis, Algiers of Agadir, zo beschrijven de twee journalisten in hun boek ‘La communauté’.

Hoeveel moslims er nu precies in Trappes wonen, is onduidelijk. De Franse overheid weigert immers om statistieken en data bij te houden op basis van religie of etniciteit. Opvallend is dat veel gematigde moslims de stad reeds verlaten hebben, omdat radicale stromingen zoals het salafisme en wahabisme er welig tieren en radicale moslims er de plak zwaaien. Met tientallen vertrokken Syriëstrijders wordt Trappes gezien als de Europese rekruteringshoofdstad van IS.

(Lees verder onder de tweet.)

De stad wordt gekenmerkt door torenhoge werkloosheid, criminaliteit en radicaal-islamisme, maar de Franse overheid doet haar ogen toe voor de situatie. “Ze weigeren de realiteit onder ogen te zien”, aldus Ariane Chemin, één van de journalisten. “De burgemeester, Guy Malandain (PS), neemt het woord jihad niet in de mond. Het is de Amerikaanse geheime dienst die de dode IS-strijders uit Trappes telt.”