Oxfam Nederland was al sinds 2012 op de hoogte van de seksschandalen in Haïti rond de Britse afdeling van Oxfam onder leiding van de Belgische oud-directeur Roland van Hauwermeiren. Maar de Nederlandse afdeling van de linksprogressieve ngo moest zwijgen. Dat weet het Nederlandse Algemeen Dagblad.

Het Nederlandse Oxfam, dat haar hoofdzetel in Den Haag heeft, kreeg reeds in 2012 het intern onderzoeksrapport in handen dat ontblootte dat stevige onregelmatigheden plaatsvonden in Haïti in 2010, tijdens de hulpoperaties na de ernstige aardbeving. Er werden namelijk seksfeestjes met mogelijk minderjarige prostituees georganiseerd door medewerkers van de ngo. Dit dan nog eens met middelen van de organisatie. Het Nederlandse Oxfam diende in 2012 na te gaan of er ook Nederlandse hulpgelden werden misbruikt. Dit bleek niet zo te zijn.

“Mochten niets naar buiten brengen”

De Nederlandse afdeling, Oxfam Novib, betreurt dat de Britten niet meer informatie hadden meegegeven in het rapport dat ze ontvingen. “Zeker nu we zien wat voor schade het ook voor ons kan veroorzaken”, zo citeert het Algemeen Dagblad Nederlands Oxfam-directeur Farah Karimi. Nochtans werd er in het verslag dat men in handen kreeg wel melding gemaakt van “seksuele misdragingen”. 

Karimi stelt echter dat men niets publiekelijk mocht maken. Dit omdat het een Britse aangelegenheid betrof. Toch werd het intern rapport gedeeld met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rekenkamer.

Donaties aan Oxfam nemen af

Sinds de onthullingen over de Oxfam-orgieën in Haïti en andere onregelmatigheden in onder meer Tsjaad, verliest de ngo flink wat geld. 1.700 Nederlandse donateurs hebben reeds aangegeven geen geld meer te willen geven aan de linksprogressieve liefdadigheidsinstelling.

Ook in België verliest Oxfam geld en donateurs. Sinds de bal aan het rollen ging afgelopen vrijdag, annuleren elke dag Belgen hun maandelijkse donatie. Eerst een 40-tal, maar gisteren stond de teller al op 120. “Ook al heeft die man (Roland van Hauwermeiren, red.) nooit voor ons gewerkt en staan wij volledig los van [de Britse afdeling]”, klaagt Annemie Vandeput van Oxfam Solidariteit België aan in Het Laatste Nieuws. “Het gaat om kleine bedragen. Het is te vroeg om er al een bedrag op te kunnen plakken, maar dit is niet goed. We zullen hard moeten werken om die reputatie weer helemaal schoon te krijgen.”

(Lees verder onder de tweet/video.)

Multimiljoenen-organisatie

Oxfam ontvangt ook heel wat subsidies. In België is de organisatie vooral bekend omwille van de vele ‘Oxfam-Wereldwinkels’, die in bijna elke gemeente gevestigd zijn. Die winkels worden stevig gesubsidieerd. Van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD) kregen de Wereldwinkels in 2015 nagenoeg 800.000 euro, van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk (SCW) bijna 140.000 euro en van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) een kleine 50.000 euro. De Vlaamse provinciebesturen waren dan weer goed voor circa 63.000 euro aan steun in 2016. Samen gaat het om meer dan 1 miljoen euro. Maar het gros van de subsidies in België gaat naar de ‘Zuidacties’ van Oxfam. In 2016 haalde de ngo in België hier 15 miljoen euro aan subsidies voor op.

(Lees verder onder de tweet/video.)

De Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt (Con.) dreigde afgelopen zondag naar aanleiding van de onthullingen de Britse geldkraan naar Oxfam dicht te draaien. “Als ze niet alle informatie die ze hebben van hun onderzoek doorgeven […], dan kan ik niet meer met hen samenwerken”, aldus Mordaunt. In het VK krijgt de vereniging maar liefst 341 miljoen euro aan staatssteun.

De ngo, die het levenslicht zag in 1942, maakte deel uit van de grote internationale hulpcampagne die Haïti ondersteunde na de grote aardbeving in 2010. Die aardbeving maakte maar liefst 220.000 doden, 300.000 gewonden en liet anderhalf miljoen mensen dakloos achter.

6 REACTIES

 1. Deze en andere NGO’s zijn gewoon een duizendkoppige bende CEO’s, managers, kaderleden en werknemers die op een vaak makkelijke en avontuurlijke manier op de kap van miljoenen sukkelaars en nooddruftigen een meer dan riant inkomen verwerven. Daarenboven worden deze parasieten omgeven door een aureool van “Gutmenschen”, brave en lieve idealisten in een stoute, wrede wereld. Kumbaya! Hopelijk komt er hieraan door dit schandaal een einde, hoewel ze als lintwormen zullen spartelen om zich toch maar te kunnen laven aan onze darmen, in casu de vetpotten van onze zich schuldig voelende maatschappij.

 2. Onderzoek ALLE financiële transacties van NGO’s die van een Belgische overheid geld krijgen en dat vanaf 2000.
  Diegenen die de gevraagde gegevens niet binnen de maand overhandigen, worden met onmiddellijke ingang drooggelegd door ALLE Belgische overheden. Geen eurocent subsidie meer, minstens tot na afronding van alle onderzoeken.
  Bijkomend krijgen die NGO’s verbod om nog Belgisch personeel te werk te stellen, al dan niet betaald. In geval een NGO is drooggelegd mogen buitenlandse werkkrachten de taken niet overnemen.
  Worden niet alle gevraagde gegevens overhandigd: idem sanctie.

  Onderzoek de whereabouts van Nederlandse, Britse en Belgische personeelsleden van NGO’s. Onderzoek bijvoorbeeld wie met wie contact had van Oxfam Nederland, O.België en O.UK.
  Onderzoek of medewerkers van NGO’s op de crime scenes waren, wanneer, hoe vaak, en of ze op de hoogte waren van criminele feiten, en zo ja welke.

  Geen seksfeestje op kosten van de belastingbetaler.
  Geen pedofilie op kosten van de belastingbetaler.