Nadat vrijdag gelijkaardige onthullingen over de ngo in Haïti aan het licht kwamen, blijkt nu dat medewerkers van Oxfam ook in Tsjaad prostituees zouden hebben betaald voor seksfeestjes. Dat schrijft The Observer.

Voormalige medewerkers die voor de ngo in Tsjaad werkten beweren dat vrouwen, waarvan men vermoed dat ze prostituees waren, herhaaldelijk werden uitgenodigd voor het Oxfam-teamhuis in Tsjaad. De feiten zouden dateren van meer dan tien jaar geleden. Een hooggeplaatst personeelslid zou in 2006 daarvoor ontslagen zijn. “Zij nodigden de vrouwen uit voor feesten. We wisten dat ze niet alleen vrienden waren, maar iets anders”, zegt een vroegere medewerker.

Roland van Hauwermeiren

De Belg Roland van Hauwermeiren, die eerder al rond de feiten in Haïti in opspraak kwam, was op dat moment het hoofd van Oxfam in Tsjaad. Van Hauwermeiren heeft volgens The Times in Haïti prostituees betaald met organisatiemiddelen om seksfeestjes te houden in zijn villa. Die werd door de organisatie werd gehuurd. De Belg mocht zonder sancties “gefaseerd en waardig” opstappen in 2011 omdat dit anders “potentieel ernstige gevolgen” voor het werk en de reputatie van de liefdadigheidsinstelling zou hebben.

Oxfam ontkent dat de ngo probeerde de onthullingen – dat het personeel prostituees had ingehuurd in Haïti tijdens een hulpactie in 2011 – te verdoezelen. Een onderzoek door The Times naar Oxfam had vrijdag ernstige onregelmatigheden naar boven gebracht. Drie mannen zijn opgestapt na ernstig wangedrag, vier anderen zijn ontslagen. Het gaat onder meer om het betalen van prostitutie met middelen van de organisatie, pornografie, pestgedrag en intimidatie.

Britse minister: “Mogelijk samenwerking stopzetten”

De Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt (Con.) dreigde naar aanleiding van de onthullingen de geldkraan naar Oxfam dicht te draaien. “Als ze niet alle informatie die ze hebben van hun onderzoek doorgeven […] dan kan ik niet meer met hen samenwerken”, aldus Mordaunt. Morgen staat er een gesprek gepland tussen de top van de ngo en de minister.

22 REACTIES

 1. Het topje van de ijsberg! Door ons geld blijven de ontwikkelingslanden arm. De film ‘Poverty inc’ legt deze werkwijze tot in de puntjes uit. Daarin ook een oude bekende: ‘Dalrymple’ die waarschuwt. En natuurlijk is hij persona non grata bij ‘links’. Google eens ‘poverty inc dalrymple’…

 2. Voortaan mogen enkel nog gecertificeerde heiligen voor Oxfam werken en aan Oxfam doneren om het risico van schade aan de heilige naam van Oxfam te voorkomen Een voorwaarde om gecertificeerd heilige te worden is dat je seksueel geneutraliseerd bent en al je geld heb afgegeven aan Oxfam of een andere heilige NGO. Dus in plaats van “Jesuiten” mogen nog enkel Franciscanen meedoen.

 3. En iedereen genoot met volle teugen, er was geld van de milde gevers, (domme gevers), geld die niet in de boeken stond, Let,s have a party, Drank en meisjes en maar genieten, Miserie en armoede nooit van gehoord in derde wereld landen, Hulp bieden zal wel gebeuren , Maar eerst genieten en dan zien we wel, Werken voor bepaalde NGO,s is fun all the way.

 4. Seksnetwerken bestaan. Bij linkse NGO’s.

  De zelfverklaarde moreel superieure meute valt met veel misbaar van zijn voetstuk.

 5. Het feit dat “regeringen”? samenwerken met dat soort pooiers en de belastingen van de hardwekende mensen hiervoor gebruiken zegt genoeg over het uitschot dat ons zogenaamd bestuurt ( lees: ons voor de gek houdt en ons uitzuigt) .

 6. De Europese Commissie dreigt ermee de geldkraan naar Oxfam dicht te draaien.
  Like die berichten op Twitter.
  Retweet die berichten op Twitter.
  Stuur de berichten door naar andere NGO’s en POLICOR journalisten!

  EIS dat de geldkraan naar Oxfam wordt dichtgedraaid.

  EIS dat de geldkraan naar OXFAM België wordt dichtgedraaid.

  Wij willen geen pedofielen subsidiëren.
  Wij willen geen seksfeestjes subsidiëren.

  https://twitter.com/bbcnewsnight/status/962096863070441473

  Oxfam was lang voor 2011 op de hoogte van seksuele uitbuiting door sommige leden van Oxfam.

  “…TWAALF jaar geleden…” (was het eerste geval)

 7. Weet iemand wie subsidies geeft aan Oxfam? Schrijf die minster/staatsscretaris aan, en eis dat de subsidies worden opgeschort.

Comments are closed.