Bij onze noorderburen heeft minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra (VVD) zich heel wat (parlementaire) moeilijkheden op de hals gehaald. Zo loog hij in het verleden over een zogezegde ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Hoewel het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet zijn ontslag vraagt, lijken de regeringspartijen de rangen gesloten te houden

Op het partijcongres van de liberale VVD waarschuwde Zijlstra voor de “territoriale ambities” van Russisch president Poetin. Deze uitspraken staafde hij op een ontmoeting die hij in 2006 met de Russische president zou hebben gehad. Zijlstra zou daar hebben gehoord dat de president onder “Groot-Rusland” niet alleen het huidige Rusland maar ook de Baltische staten en Oekraïne verstaat.

Toen de Nederlandse krant de Volkskrant na een onderzoek had geconcludeerd dat dit niet klopt, moest de minister door het stof en aanvoeren dat hij dat van iemand anders had gehoord. Naar eigen zeggen zou de minister de uitspraak zelf hebben gedaan om zijn bron te beschermen. “De geopolitieke betekenis van die woorden waren en zijn groot. Ik vond het daarom van politiek belang deze uitspraken wereldkundig te maken”, geeft de minister mee.

ADVERTENTIE