De Bel20 en de Europese beurzen openden vandaag voor de tweede dag op een rij in het donkerrood. Gisteren tekende de Dow Jones in de VS een flink verlies op: het grootste in meer dan 6 jaar. En ook de Aziatische beurzen tuimelen naar beneden. Analisten waarschuwen echter dat het te vroeg is om te spreken van een echte crash.

De Europese beurzen openen nu al twee dagen na elkaar flink in het rood. Deze ochtend verloor de Bel20 bij de ‘openingsbel’ 2,7 procent. Enkel het Kortrijkse staalbedrijf Bekaert kleurde deze voormiddag groen in de Bel20. Op dit moment kleurt de Bel20 nog 2 procent in het rood. Eurostoxx 50 verloor 3,5 percent en het Franse Cac40 tekende 3,2 procent lager op. De verliezen lopen parallel aan de onstuimige rode cijfers op de Aziatische en Amerikaanse beurzen. De belangrijke Japanse beursindex Nikkei sloot gisteren met een verlies van 4,7 procent af. De beurzen in Shanghai en Hongkong sloten met gelijkaardige verliezen af.

Amerikaanse beursindex Dow Jonas laagste sinds 2011

Ook de belangrijke Amerikaanse beursgraadmeters sloten gisteren af met fikse verliezen. Dow Jones sloot gisteren af met -4,6 procent en scoorde de laagste waarde sinds augustus 2011. De brede index S&P500 ging 4,1 procent in het rood en de technologie-index Nasdaq ging 3,8 procent achteruit.

Op een bepaald moment, kort voor het sluiten van Wall Street, ging de Dow Jones zo hard achteruit dat er sprake was van een ‘flashcrash’. Een soort van sneeuwbaleffect, onder meer veroorzaakt door de algoritmes van de digitale aandelenhandel. Doordat velen in paniek verkochten, haperden zelfs bepaalde apps en sites van grote financiële dienstverleners, zo tekent Reuters op.

Oorzaken

Analisten brengen echter aan dat het te vroeg is om te spreken van een echte crash. Men ziet de oorzaken van de dip onder meer in de verwachting dat de Federal Reserve – de Amerikaanse centrale bank – de rente zou verhogen boven datgene wat men reeds aankondigde. Immers, de inflatie in de VS stijgt door het pro-zakelijke beleid van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) en zijn bijhorende belastingverlagingen. Om oververhitting van de economie tegen te gaan, verhogen centrale banken veelal dan de rente, om het investeren (via leningen) te vertragen.

Afgelopen jaren steeg ook de rente op Amerikaans staatspapier. Dit zorgt ervoor dat beursaandelen relatief minder aantrekkelijk werden/worden. Beleggers kiezen dan ook vaak voor de zekerheid van staatsobligaties die steeds meer rendabel worden ten nadele van de meer volatiele aandelenmarkt.

Afgelopen dagen tuimelde ook de cryptomuntenmarkt naar beneden. De waarde van digitale munten zoals Bitcoin en Ripple hebben nu terug hun lagere waarde van in het najaar van 2017, alvorens de grote stijgingstrend die werd ingezet in december vorig jaar.