Noord-Korea verdiende het afgelopen jaar bijna 200 miljoen dollar door VN-sancties te schenden. Ook zou Noord-Korea wapens leveren aan Syrië en Myanmar. Ook zou Noord-Korea zijn ambassade in Berlijn gebruikt hebben om onderdelen voor zijn kernwapenprogramma te kopen.

Ondanks het feit dat de internationale sancties tegen Noord-Korea vorig jaar fors werden aangescherpt, nadat Pyongyang een reeks raket- en kernproeven had uitgevoerd, wist het land tal van manieren te vinden om die sancties te omzeilen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties.

200 miljoen dollar in illegale handel

Op die manier heeft Noord-Korea 200 miljoen dollar verdiend aan illegale handel. Het land heeft steenkool naar havens verscheept in Rusland, China, Zuid-Korea, Maleisië en Vietnam. Dit gebeurde hoofdzakelijk met valse papieren die aangaven dat de steenkool uit Rusland of China kwam.

“De DVK schendt de meest recente resoluties door gebruik te maken van wereldwijde olievoorzieningsketens, medeplichtige buitenlanders, registers van offshorebedrijven en het internationale banksysteem”, staat in het rapport te lezen.

Voorts bestaat er nog altijd militaire samenwerking tussen de Syrische regering en die van Myanmar. Volgens het rapport zou Pyongyang Damascus helpen om nieuwe chemische wapens te ontwikkelen. Eveneens zou het volgens het rapport ballistische raketten hebben geleverd aan Myanmar. De regeringen van Myanmar en Syrië ontkennen die feiten.

Ambassade Berlijn

Gisteren liet het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendiensten weten dat Noord-Korea apparatuur en technologie voor zijn kernprogramma heeft verworven via zijn ambassade in Berlijn.

“We hebben vastgesteld dat er vanuit daar aanbestedingsactiviteiten zijn uitgevoerd die naar onze mening worden uitgevoerd met het oog op het rakettenprogramma en soms ook voor het nucleaire programma”, zei Hans-Georg-Maassen, het hoofd van het ‘Bundesamt für Verfassungsschutz’.