De nieuwe president van Zuid‐Afrika, Cyril Ramaphosa, heeft aangekondigd grond te zullen onteigenen van de blanke boeren in het land, zonder compensatie. Critici vrezen echter voor een scenario zoals in Zimbabwe.

Ramaphosa, die sinds vorige donderdag Jacob Zuma opvolgt als president, wil met de onteigeningen naar eigen zeggen de “originele zonde” aanpakken en grond “teruggeven aan de mensen van wie het gestolen is”. Volgens Ramaphosa gaat het om een “kans”, geen “bedreiging”. Bovendien beweert hij dat dit zal verlopen zonder de economie of de voedselvoorzieningen te schaden.

Zimbabwe

In buurland Zimbabwe werden in het begin van deze eeuw gelijkaardige maatregelen genomen waarbij blanke boeren verdreven werden van hun grond, vaak met geweld en zonder compensatie. De landbouwproductie verminderde drastisch en de eens zo rijke ‘graanmand’ van Afrika stortte in. Het tijdperk van Mugabe zorgde voor hongersnood en economische rampspoed.

De huidige regering van Zimbabwe gaf onlangs toe dat de grondbezitshervormingen een fout waren en moedigde onlangs verdreven blanke boeren aan om terug te keren, hoewel er nog geen duidelijkheid is over de vraag of er grond terug geschonken wordt.

Het ANC en de boeren

Cyril Ramaphosa is voorzitter van het nationalistische ANC, de partij van Nelson Mandela. Het ANC profileerde zich steeds zeer sterk als de partij tegen racisme. Critici klagen echter aan dat de partij weinig aandacht heeft voor racisme van zwarten tegenover blanken en verschillende leden van het ANC maakten over de jaren heen al racistische opmerkingen over blanken.

De zopas afgetreden voormalige president Jacob Zuma zong ooit het controversiële lied ‘Kill the farmer, kill the boer‘ op een publieke aangelegenheid. Zuid‐Afrika wordt ook al jaren lang geteisterd door willekeurige moorden op blanke boeren, die recent nog een protestactie deden om deze zogenaamde ‘Plaasmoorde’ aan te klagen.

ADVERTENTIE