Nederlands minister Zijlstra neemt ontslag na Poetin-leugen

0
836

Een geëmotioneerde Halbe Zijlstra (VVD) neemt ontslag als Nederlands minister van Buitenlandse Zaken. Hij zou gelogen hebben over een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin. Intussen moet premier Mark Rutte (VVD) op zoek naar een vervanger.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) moest op maandag toegeven dat hij had gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Normaal gezien moest hij zich gisteren verantwoorden voor de Nederlandse Tweede Kamer. Hij kondigde voor het debat echter al zijn ontslag aan.

Motie van wantrouwen tegen Rutte

Voor de Tweede Kamer verkondigde een duidelijk geëmotioneerde Zijlstra dat hij geen andere optie zag dan zijn ontslag aan te bieden aan koning Willem-Alexander. In de het daaropvolgende debat kreeg premier Mark Rutte (VVD) het overigens zelf hard te verduren. De oppositie verweet hem dat hij niet tijdig de ernst van de situatie inzag, hij zou de Kamer eerder hadden moeten inlichten dat hij op de hoogte was van de leugen.

Men wees er ook op dat “de ene na de andere vertrouweling” van de premier had moeten opstappen. De VVD’ers Ivo Opstelten, Ard van der Steur en minister van Defensie Jeanine Hennis gingen Zijlstra in de vorige regering-Rutte voor. Geert Wilders (PVV) diende een motie van wantrouwen tegen Rutte in, die de steun kreeg van het Forum voor Democratie, de SP, DENK, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

Ondertussen moet de regering-Rutte op zoek naar een opvolger voor Zijlstra. Voorlopig zullen de taken van de afgetreden minister worden waargenomen door minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66).

Dubbele leugen

Zijlstra had in 2016 voor een VVD-partijcongres gewaarschuwd voor de “territoriale ambities” van Russisch president Poetin. Deze uitspraken staafde hij op een ontmoeting die hij in 2006 met de Russische president zou hebben gehad. Zijlstra zou daar hebben gehoord dat de president onder “Groot-Rusland” niet alleen het huidige Rusland maar ook de Baltische staten en Oekraïne verstaat.

Afgelopen weekend gaf Zijlstra toe dat de ontmoeting nooit had plaatsgevonden. Hij zou de uitspraken over Poetin gebaseerd hebben op een verhaal dat hij van Shell-topman Jeroen Van der Veer gehoord had. Van der Veer ontkende echter ooit iets in die aard gezegd te hebben. Uiteindelijk kostte deze dubbele leugen Zijlstra de kop.