In de Nederlandse provincie Groningen lopen de gemoederen dezer dagen hoog op. Gaswinning via fracking zorgde er sinds de eerste beving in 1986 al voor meer dan 1000 aardbevingen. De beving van 8 januari dit jaar, de krachtigste sedert 2012 in de regio, was voor vele Groningers echter de druppel die de emmer deed overlopen.

Al in 2012 luidde een advies van het Nederlandse Staatstoezicht op de Mijnbouw (SodM) om de gaswinning te verlagen tot 12 miljard kuub per jaar. De vorige Nederlandse regering nam al stappen om langzaamaan de gaswinning te verminderen tot 20,1 miljard kuub, maar de omstandigheden en een nieuw advies van het SodM dwingen minister van Economische Zaken Eric Wiebes om sneller werk te maken van de verlaging.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Sluiting met directe impact

In dat advies aan Wiebes herhaalt het SodM de veilige limiet van 12 miljard kuub op jaarbasis. Het stelt er echter ook in vast dat het stilleggen van de gaswinning in Loppersum meteen een veiligere situatie zou opleveren. Gisteren nam Wiebes dat advies ter harte door in een brief aan de Tweede Kamer zijn wens uit te drukken dat de vijf boorlocaties in Loppersum meteen stilgelegd zouden worden.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM), die de site beheert, liet vanochtend via Twitter weten dat het onmiddellijk is ingegaan op de wens van de minister. De vijf Loppersum-clusters liggen momenteel stillen en produceren bijgevolg momenteel geen gas meer.

Bevoorrading in gevaar?

Vandaag wordt op jaarbasis in Groningen zo’n 21,6 miljard kuub gewonnen. Volgens de Gasunie, dat het Groningse gas verdeelt over Nederland en Noord-Duitsland, is er zeker 14 miljard kuub nodig om aan de vraag te voldoen. De vraag kan, nog volgens de Gasunie, in extreem koude jaren zelfs oplopen tot 27 miljard kuub.

Het Nederlandse gas is arm of laagcalorisch en verschilt daarmee van ander gas. Wanneer de gasbevoorrading uit Nederland stopgezet zou worden, kunnen de 1,6 miljoen Belgische gezinnen die nu Nederlands gas gebruiken, niet zomaar overschakelen op ander gas. In 2012 werd echter al een afbouwscenario vastgelegd. Dat zou lopen van 2024 tot 2030. Niets wijst momenteel echter op een versnelde afbouw. Bovendien is Fluxys, dat verantwoordelijk is voor de infrastructuur om het gas te verdelen, zich al volop op de afbouw aan het voorbereiden.

Bovendien heeft de verandering van gas enkel een impact op toestellen die op gas werken van voor het einde van de jaren ’70. Toen werd immers een wettelijke norm vastgelegd die bepaalt dat toestellen zowel op arm als op rijk gas dienen te kunnen functioneren. Behoudens een beperkte aanpassing in huis of in de straat op het ogenblik van de omschakeling, zullen Belgische consumenten met andere woorden weinig last ondervinden.

Massale protesten

Intussen groeit het protest in Groningen tegen de gaswinning via fracking met de dag. Naast de vele aardbevingen, is ook de trage vergoeding van de schade een belangrijk punt van ergernis bij de Groningers. De aandeelhouders van de Nederlandse Aardoliemaatschappij NAM, Shell en ExxonMobil, zullen dit jaar geen winstuitkering krijgen. In 2016 ging dat over een bedrag van 469 miljoen euro.

Shell stelt er op die manier voor te willen zorgen dat de NAM over voldoende middelen zou beschikken om zelf in staat te zijn schade te vergoeden. Zonder tussenkomst van Shell dus. Dit tot grote woede van veel Groningers die menen dat Shell zo zijn verantwoordelijkheid tracht te ontlopen. Gisteren trokken Groningse boeren nog naar Den Haag, waar de NAM, Shell en ExxonMobil door de Kamerleden gehoord werden over de afhandeling van de aardbevingsschade.

ADVERTENTIE