Nederland: RTL-zender wil transgender-sketch ‘bespreken’

0
3039

De Nederlandse zender RTL wil de inhoud van ‘Voetbal inside’, een actualiteitsprogramma omtrent de voetbalsport, van afgelopen vrijdag gaan evalueren met de programmamakers. Nadat panellid René van der Gijp deed alsof hij een transgendervrouw was in de uitzending met behulp van een blonde pruik, kon het programma rekenen op flinke kritiek op de sociale media en vanwege politiek correcte politici en opiniemakers. De grap kwam er na een weeklange media-aandacht omtrent de transitie van VTM-journalist Bo Van Spilbeeck, voorheen Boudewijn Van Spilbeeck.

Tijdens de Voetbal Inside-aflevering van afgelopen vrijdag stak men de draak met de actualiteit en de mediahetze rond Bo Van Spilbeeck. Oud-profvoetballer en voetbalanalist René van der Gijp verkleedde zich als een vrouw met behulp van make-up, een jurk en een pruik en zou als ‘Renate’ door het leven gaan, hetgeen door de andere panelleden met gelach werd beantwoord.

Maar allerlei groepen konden niet lachen met de ‘transfobe’ mop. Pro-LGBT-lobbygroepen zoals COC en Transgender Netwerk Nederland viseerden de uitzending en vroegen de sponsors van het programma om zich terug te trekken. Onder druk van onder meer deze groepen, zal RTL nu de uitzending bespreken: “[de analisten in Voetbal Inside hebben] de ruimte om hun kijk op de samenleving te geven, maar dat betekent niet dat het nodig is om van alles een grap te maken”, zo klinkt het bij RTL.

“We moeten niet net doen alsof dit normaal is”

Tijdens de uitzending werd naar aanleiding van de grap ook inhoudelijk ingegaan op de thematiek. Johan Boskamp, tevens oud-voetballer, kaderde de media-aandacht rond Van Spilbeeck: “Hij is wereldberoemd geworden, die, ja…, ik weet niet wat het is nu. Hij is echt wereldberoemd geworden, of zij”.

We moeten niet doen alsof dit normaal is.

Panellid Johan Derksen betwistte dan weer dat het hele gegeven normaal is. “Ik vind het prima, maar dan zit je daar naar te kijken met je volle verstand en je nuchtere kijk op het leven en dan hoor je: ‘zijn kinderen zijn zo blij voor hem’, ‘zijn vrouw is zo blij’ […]”, zo bedacht Derksen kritisch. “We moeten […] niet […] doen of dit normaal is. We proberen dat nu te respecteren door te denken: ‘dit is toch heel normaal’. Als [Bo Van Spilbeeck] daarmee worstelt en deze beslissing neemt, dan gun ik hem dat van harte. Maar ik blijf het wel bijzonder vinden”. De beslissing benoemde Derksen niet als ‘knap’: “Iedere gek heeft zijn gebrek”.

Ik denk dat we te veel positieve media-aandacht hebben gegeven aan het fenomeen geslachtsverandering.

Een gelijkaardig geluid was afgelopen vrijdag te horen op het VRT-programma Terzake, wanneer Dries Van Langenhove – oprichter van het rechtsnationalistische ‘Schild & Vrienden’, oud-redacteur bij SCEPTR en studentenvertegenwoordiger aan de UGent – weerwoord gaf aan Petra De Sutter (Groen) – senator, professor gynaecologie en zelf transseksueel – omtrent Bo Van Spilbeeck.

“Ik denk dat we te veel positieve media-aandacht hebben gegeven aan het fenomeen geslachtsverandering”, aldus Van Langenhove afgelopen vrijdag. “Mensen met een genderidentiteitsstoornis […] duwen we in de richting van een zeer ingrijpende geslachtsverandering. En dan krijg je gevallen waar mensen veranderen van geslacht, nadien terug veranderen van geslacht en in depressies terecht komen”.

ADVERTENTIE