Een Nederlandse extreemlinkse activist heeft op Facebook opgeroepen om een Sinterklaas-acteur te vermoorden tijdens de intrede in Dokkum. Voorstanders van Zwarte Piet wisten toen een groep tegenstanders te blokkeren op de snelweg.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart naar Michael van Zeijl. Hij riep op 29 oktober op Facebook op om Stefan de Walle, die Sinterklaas tijdens speelde tijdens de intocht in het Friese Dokkum, te vermoorden. Het bewuste bericht werd al snel verwijderd.

“Hersenen en botsplinters”

“Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. Met andere woorden zonder twijfel morsdood”, schreef van Zeijl op Facebook. “Zo kan de NPO geen onzin verhaaltje ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af. (En van die irritante Flodder acteur die Sinterklaas speelt.)”

Van Zeijl is een leider van de extreemlinkse groepering ‘De Grauwe Eeuw’, de naam is een woordspeling op de Nederlandse ‘Gouden Eeuw’. De groepering bekladde onder een reeks standbeelden met figuren uit deze periode. Men deed dit naar eigen zeggen om het koloniale verleden aan te klagen.

Intrede Sinterklaas in Dokkum

In november was er enige heisa rond de intrede van Sinterklaas in Dokkum. Voorstanders van Zwarte Piet, georganiseerd onder de naam ‘Project P’ probeerden te verhinderen dat de tegenstanders de intrede zouden verstoren. Bussen demonstranten werden op de A7 tegengehouden. Bussen werden klemgereden en de snelweg zat voor enkele uren vast. Er gebeurden ook enkele ongevallen. Uiteindelijk kreeg de politie van Friesland de situatie onder controle en de bussen werden doorgelaten.