Via de hashtag #MosqueMeToo delen duizenden moslima’s op sociale media getuigenissen van seksueel misbruik tijdens de hadj in Mekka, de belangrijkste stad binnen de islam. “Ik ben nog nooit zo lastig gevallen als in de heilige stad“, klinkt het onder meer. Of nog: Het heeft mijn leven geruïneerd.

De hadj is de pelgrimstocht naar Mekka – de belangrijkste stad binnen de islam – en één van de 5 zuilen van de islam. Elke moslim moet verplicht minstens één keer in zijn leven op pelgrimstocht naar Mekka als hij of zij daar toe in staat is. Vrouwelijke moslima’s worden vaak aangemaand om er hun haar en lichaam volledig te bedekken om op die manier hun fatsoen te bewaren en zich te beschermen tegen mannelijke aandacht.

Duizenden getuigenissen

Uit de #MosqueMeToo, die intussen trending is op Twitter, blijkt echter dat vrouwen – ook al dragen ze een hijab – er regelmatig lastig gevallen worden. De bal ging vorige week aan het rollen toen de Pakistaande Sabica Khan op Facebook beschreef hoe ze tijdens haar pelgrimstocht voortdurend werd lastig gevallen door opdringerige mannen, in haar billen werd geknepen en aangeraakt op intieme plaatsen. “Ik versteende. Ik voelde me zo onteerd”, vertelt Khan.

Haar getuigenis zette duizenden andere moslima’s aan om gelijkaardige verhalen te delen over seksueel misbruik in Mekka. De Egyptisch-Amerikaanse journaliste Mona Eltahawy startte de #MosqueMeToo-beweging. “Ik deelde mijn ervaring van aanranding tijdens de Hadj in 1982 toen ik 15 jaar oud was, in de hoop dat het moslimvrouwen zou helpen de stilte en het taboe te doorbreken omtrent hun ervaring van seksuele intimidatie”, schreef zij op haar Twitter-account.

(Lees verder onder de tweet.)

Al snel volgden duizenden getuigenissen van andere moslima’s. “Een van de redenen waarom ik nooit ‘ja’ zeg als mensen me vragen: ‘Wil je nog een keer naar Mekka?’ Ik ben nog nooit zo lastig gevallen als in de heilige stad”, zegt de jonge vrouw Farisa Nabila. Mariha Syed schrijft: “Ik vind het moeilijk om nu aan de Umrah (heilige rituelen in Mekka, nvdr.) te denken, iets dat een van de beste herinneringen van mijn leven had moeten zijn. Het heeft mijn leven geruïneerd.”

16 REACTIES

 1. Moslima’s kunnen niet “misbruikt” worden door gelovige moslims, want volgens de heilige qor’aan staan ze ten dienste van de moslimman die ze naar eigen goedvinden mag “gebruiken”. Vrouwen die daartegen protesteren, miskennen het boek en de profeet Mohammed die ook vrouwen en zelfs kinderen gebruikte, en zijn dus geen echte moslima’s, allawoewakbar!

  • Volledig juist behalve het niet gebruiken van het bezittelijke voornaamwoord (met nadruk op bezittelijk) ‘hun’. “volgens de heilige qor’aan staan ze ten dienste van HUN moslimman die ze naar eigen goedvinden mag “gebruiken”.”
   Eigenlijk zou de echtgenoot, broer, vader van die meisjes op alle mannen die hun vrouw, zuster, dochter betaste moeten wraak nemen.

   • Akkoord. Maar welke vrouw mag nu onbegeleid naar Mekka gaan? Loslopende vrouwen worden in de moslimwereld niet geduld, behalve heel misschien de neo-moslima Hilde Sabbe, van wie mohammedanen kunnen denken dat het Boudewijn Van Spilbeeck is die zich met een blonde pruik heeft vermomd (hoewel de qor’aan niet zegt of transseksuelen ook mogen gedood worden zoals homoseksuelen.)

   • “Eigenlijk zou de echtgenoot , ……..”
    Ja , maak ze nog wat gekker zeg .
    Alhoewel zolang ze mekaar ginds op hun eigen mesthoop afmaken hebben wij d ‘r niet echt last van , en iedere moSSlim die ze naar de eeuwige jachtvelden sturen komt zeker niet meer naar Europa .

   • :-D. Serieus – waar ik aan moet denken is de moed van deze meisjes en vrouwen. In een islamitisch land leven en durven uiten dat ze lastig gevallen worden, bepoteld eventueel verkracht.
    Dat is andere koek dan alle metoo hekjes hier.

   • Daar heeft U volledig gelijk in , je moet onder hun omstandigheden maar de moed hebben om je te durven uiten , maar of het ook iets uithaalt is nog maar de vraag U weet net zo goed als ik dat deze ploerten nergens voor terug schrikken , ook niet om hun eigen vrouw of dochter(s) een kopje kleiner te maken .Over die “metoo” toestanden heb ik ook zo mijn twijfels . Het gaat hier niet zelden over bekende mannen uit de showbizz of de filmwereld en dus de gedroomde gelegenheid voor al die wijven (die hun nagelopen hebben en alles op een blaadje aangeboden in de hoop een rol te versieren) om wraak te nemen voor de niet ingeloste verwachtingen .

 2. Dus zelfs als ze zich kleden hoe het zou moeten volgens de islam, kunnen die venten nog hun poten niet thuishouden. Zegt genoeg he.

 3. Volgens hun heilig boek kunnen moslima,s sexueel niet misbruikt worden, Ze kunnen enkel lijdzaam ondergaan wat hun god de mannen bevolen heeft, Moslima,s worden geacht niet te genieten van de sexuele daad, De daad zelf is enkel om meer kinderen te verwekken, Dus sexueel misbruik bestaat niet voor hen.

 4. “Uw vrouwen zijn een akker voor u-komt daarom tot uw akker,zoals het u behaagt en doet goed voor u zelf en vreest Allah en weet,dat gij hem zult ontmoeten…”Soera 2,224,al Baqarah”en vermits zij vrouw zijn vanaf de menstruatie,zonder enige beperking in leeftijd,is er dus geen sprake van verkrachting,het is twifelachtig of een seculiere maatschappij hier iets fundamenteels zal veranderen,zij is natuurlijk een must,het hele Midden Oosten is patriarchaal al lang voor het ontstaan van de islam,net zoals de twee andere godsdiensten ontstaan in de regio.

 5. Waar de geest van de katholieke god in de gedaante van een duif(?) rondfaddert , struint die van (kw)allah blijkbaar rond in de vorm van een kamelendekker .

Comments are closed.