Via de hashtag #MosqueMeToo delen duizenden moslima’s op sociale media getuigenissen van seksueel misbruik tijdens de hadj in Mekka, de belangrijkste stad binnen de islam. “Ik ben nog nooit zo lastig gevallen als in de heilige stad“, klinkt het onder meer. Of nog: Het heeft mijn leven geruïneerd.

De hadj is de pelgrimstocht naar Mekka – de belangrijkste stad binnen de islam – en één van de 5 zuilen van de islam. Elke moslim moet verplicht minstens één keer in zijn leven op pelgrimstocht naar Mekka als hij of zij daar toe in staat is. Vrouwelijke moslima’s worden vaak aangemaand om er hun haar en lichaam volledig te bedekken om op die manier hun fatsoen te bewaren en zich te beschermen tegen mannelijke aandacht.

Duizenden getuigenissen

Uit de #MosqueMeToo, die intussen trending is op Twitter, blijkt echter dat vrouwen – ook al dragen ze een hijab – er regelmatig lastig gevallen worden. De bal ging vorige week aan het rollen toen de Pakistaande Sabica Khan op Facebook beschreef hoe ze tijdens haar pelgrimstocht voortdurend werd lastig gevallen door opdringerige mannen, in haar billen werd geknepen en aangeraakt op intieme plaatsen. “Ik versteende. Ik voelde me zo onteerd”, vertelt Khan.

Haar getuigenis zette duizenden andere moslima’s aan om gelijkaardige verhalen te delen over seksueel misbruik in Mekka. De Egyptisch-Amerikaanse journaliste Mona Eltahawy startte de #MosqueMeToo-beweging. “Ik deelde mijn ervaring van aanranding tijdens de Hadj in 1982 toen ik 15 jaar oud was, in de hoop dat het moslimvrouwen zou helpen de stilte en het taboe te doorbreken omtrent hun ervaring van seksuele intimidatie”, schreef zij op haar Twitter-account.

(Lees verder onder de tweet.)

Al snel volgden duizenden getuigenissen van andere moslima’s. “Een van de redenen waarom ik nooit ‘ja’ zeg als mensen me vragen: ‘Wil je nog een keer naar Mekka?’ Ik ben nog nooit zo lastig gevallen als in de heilige stad”, zegt de jonge vrouw Farisa Nabila. Mariha Syed schrijft: “Ik vind het moeilijk om nu aan de Umrah (heilige rituelen in Mekka, nvdr.) te denken, iets dat een van de beste herinneringen van mijn leven had moeten zijn. Het heeft mijn leven geruïneerd.”