De decennia oude traditie van Franse feestvierders die zich verkleden als Afrikaanse inboorlingen tijdens de carnavalstoet in Duinkerke staat onder druk. Linkse actiegroepen vinden dat de verkleedpartijen racistisch en zelfs “misdaden tegen de mensheid” zijn. Ze eisen dat de optocht van inboorlingen – wat is uitgegroeid tot één van de populairste elementen – stopt. De burgemeester wil daar evenwel niet van weten.

Duinkerke is een stad met een kleine 100.000 inwoners in het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens. De Noord-Franse havenstad Duinkerke geldt, samen met de stad Nice, als de carnavalstad bij uitstek van Frankrijk. Duizenden mensen kijken jaarlijks uit naar het carnavalsfeest waarbij verkleden centraal staat. Mannen verkleden zich als vrouwen, vrouwen als mannen, maar traditioneel verkleden mensen zich ook als ‘inboorling’.

Racisme

De zogenaamde ‘nuit des noirs’ groeide uit tot een vast onderdeel en bovendien één van de populairste elementen van de eeuwenoude carnavalsstoet in Duinkerke. Mannen en vrouwen schminken zich zwart met rode lippen en dragen rokken van stro. Een aantal actiegroepen willen dat de jaarlijkse optocht van inboorlingen nu stopt. Zij vinden dergelijke stereotypering van zwarte mensen immers racistisch.

Voorzitter Louis-Georges Tin van actiegroep ‘Conseil représentatif des associations noires de France’ (de Raad van zwarte verenigingen in Frankrijk, nvdr.): “Rondlopen als blackface is niet alleen een daad van racisme, het is nauw verbonden aan misdaden tegen de mensheid, zoals de slavernij.” De actiegroepen vragen een gesprek met de Duinkerkse burgemeester Patrice Vergriete om de afschaffing van de tocht af te dwingen.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/France24_fr/status/963081902046531586

De burgemeester wil niet weten van een afschaffing en weigert de actievoerders te ontvangen. “Tijdens carnaval maken we van alles en iedereen een karikatuur, we bespotten elkaar. Vrouwen kleden zich als mannen, mannen lopen rond in een jurk en met een pruik, arbeiders doen alsof ze bankiers zijn, en atheïsten worden voor een dag lang geestelijken. Dat maakt carnaval net zo leuk.” Het is een feest van vriendschap en tolerantie en heeft niets te maken met racisme, klinkt het.

Bij de ‘Conseil représentatif des associations noires de France’ is men niet onder de indruk van het antwoord van de burgemeester, en zullen ze naar eigen zeggen acties blijven voeren. “Zwarten worden hier voorgesteld als duivelse kannibalen. Als men hiermee doorgaat, gaan wij door met onze protesten. Hoe kun je een feest vieren als dat voor anderen pijnlijk is?”, aldus voorzitter Tin.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/