De decennia oude traditie van Franse feestvierders die zich verkleden als Afrikaanse inboorlingen tijdens de carnavalstoet in Duinkerke staat onder druk. Linkse actiegroepen vinden dat de verkleedpartijen racistisch en zelfs “misdaden tegen de mensheid” zijn. Ze eisen dat de optocht van inboorlingen – wat is uitgegroeid tot één van de populairste elementen – stopt. De burgemeester wil daar evenwel niet van weten.

Duinkerke is een stad met een kleine 100.000 inwoners in het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens. De Noord-Franse havenstad Duinkerke geldt, samen met de stad Nice, als de carnavalstad bij uitstek van Frankrijk. Duizenden mensen kijken jaarlijks uit naar het carnavalsfeest waarbij verkleden centraal staat. Mannen verkleden zich als vrouwen, vrouwen als mannen, maar traditioneel verkleden mensen zich ook als ‘inboorling’.

Racisme

De zogenaamde ‘nuit des noirs’ groeide uit tot een vast onderdeel en bovendien één van de populairste elementen van de eeuwenoude carnavalsstoet in Duinkerke. Mannen en vrouwen schminken zich zwart met rode lippen en dragen rokken van stro. Een aantal actiegroepen willen dat de jaarlijkse optocht van inboorlingen nu stopt. Zij vinden dergelijke stereotypering van zwarte mensen immers racistisch.

Voorzitter Louis-Georges Tin van actiegroep ‘Conseil représentatif des associations noires de France’ (de Raad van zwarte verenigingen in Frankrijk, nvdr.): “Rondlopen als blackface is niet alleen een daad van racisme, het is nauw verbonden aan misdaden tegen de mensheid, zoals de slavernij.” De actiegroepen vragen een gesprek met de Duinkerkse burgemeester Patrice Vergriete om de afschaffing van de tocht af te dwingen.

(Lees verder onder de tweet.)

De burgemeester wil niet weten van een afschaffing en weigert de actievoerders te ontvangen. “Tijdens carnaval maken we van alles en iedereen een karikatuur, we bespotten elkaar. Vrouwen kleden zich als mannen, mannen lopen rond in een jurk en met een pruik, arbeiders doen alsof ze bankiers zijn, en atheïsten worden voor een dag lang geestelijken. Dat maakt carnaval net zo leuk.” Het is een feest van vriendschap en tolerantie en heeft niets te maken met racisme, klinkt het.

Bij de ‘Conseil représentatif des associations noires de France’ is men niet onder de indruk van het antwoord van de burgemeester, en zullen ze naar eigen zeggen acties blijven voeren. “Zwarten worden hier voorgesteld als duivelse kannibalen. Als men hiermee doorgaat, gaan wij door met onze protesten. Hoe kun je een feest vieren als dat voor anderen pijnlijk is?”, aldus voorzitter Tin.

7 REACTIES

  1. Waar is de tijd dat de soixante-huitards toeterden dat het verboden was te verbieden. Nu willen dezelfden en hun adepten anno 2018 van alles en nog wat verbieden. Hoe onnozel het ook maar kan. Gelukkig worden ze van langsom minder, of helemaal niet meer ernstig genomen. De mensen beginnen hun anti-racistisch gezaag en antifascistisch gemekker beu te worden.

  2. Wat zouden de inwoners van Duinkerke niet denken als de Raad van zwarte verenigingen in Frankrijk, hun stad zou boycotten ? Als geen enkel lid of sympathisant van die raad zich nog in de buurt van Duinkerke liet zien wegens het feit dat de stad racistisch is ? Dat zou nog eens een actie zijn die indruk zou maken. Je kan dat mutatis mutandis zelfs uitbreiden naar regio’s ten noorden van Duinkerke die de medewerker van Sinterklaas moedwillig zwart blijven schminken. Ik ben helemaal voor een dergelijke maatregel die enorm veel impact zal hebben en bij de betreffende bevolking hartverscheurende taferelen van schuldgevoelens en spijtbetuigingen zal teweegbrengen.

    • Ja – ik voel me nu al schuldig. Wat een ramp dat al die Afroaziamiddeloostenaars hier niet meer komen. Ik voel me nu zo depressief in mijn monoculturele gemeenschap.

  3. Sneu voor de zwarte medemens, maar kannibalisme kwam bij negers veel méér en langer voor dan bij blanken. Willen we het koloniale verleden uitwissen omwille van “antiracisme”? Mij niet gelaten. Maar dan moet alle infrastructuur die door de blanken werd aangelegd, zoals banen, stenen huizen, waterleidingen en elektriciteitsvoorzieningen in zwart Afrika ook maar verdwijnen, keert de slaapziekte terug, en kunnen al die bamboela’s die niet eens het wiel hebben uitgevonden, maar hier nu zo van hun tak maken, weer de boom in, en met hen de witte negers die hen kumbayagewijs steunen.

  4. Linkse actiegroepen vinden dat de verkleedpartijen racistisch en zelfs “misdaden tegen de mensheid” zijn (texto).

    Wat hebben linkse verzuurde actiegroepen en wijlen de nazis gemeen? Juist, de “onverdraagzaamheid”.

Comments are closed.