Vorige week viel de gerechtelijke politie een moskee in Borgerhout binnen. Een vooraanstaand bestuurslid van de El Fath moskee in de Ranstraat zou immers een minderjarig meisje hebben aangerand in het gebedshuis. Vandaag drijft meer ongure informatie naar boven. De El Fath moskee blijkt namelijk verschillende malen een forum te hebben gegeven aan een islamistische haatprediker die samenwerkte met terreurgroep IS.

Afgelopen dagen werd Borgerhout opgeschrikt door de onthulling rond de El Fath Moskee. Een bestuurder van de moskee zou namelijk een minderjarig meisje misbruikt hebben. Hij zou op de koop toe gechanteerd geweest zijn met videomateriaal hiervan door de toenmalige imam. Op basis van nieuwe informatie, verzameld door Jihad-kenner Peter Velle, blijkt echter nog meer. Een zekere Tarik Ibn Ali (ook gekend als Tarik Chadlioui), verdacht van het rekruteren van strijders voor de islamistische terreurgroep IS, was immers tot voor kort een graag geziene gast bij de moskee.

Publiée par Tarik Ibn Ali sur jeudi 8 juin 2017

Moskee El Fath

Tarik Ibn Ali kwam onlangs in het nieuws omdat een andere moslimextremist, Ali Houri, had opgeroepen om Tarik financieel te steunen na diens arrestatie. Dat diezelfde Ali Houri ongehinderd kon spreken in het gemeentehuis van Genk en een gemeenschapsschooltje, vonden velen problematisch. Tarik Ibn Ali werd namelijk een tijd geleden gearresteerd in Birmingham op verzoek van de Spaanse veiligheidsdiensten. Dit omwille van het oprichten van een IS-cel op het vakantie-eiland Mallorca, waarvan hij ook geestelijk leider werd.

Deze Ibn Ali sprak vorig jaar minstens twee keer in moskee El Fath in Borgerhout, zo blijkt uit aankondigingen op de immens populaire Facebookpagina van Ibn Ali (meer dan 70.000 vind-ik-leuks), die overigens nog steeds actief is. Deze spreekbeurten vonden slechts luttele maanden voor de arrestatie van Ibn Ali in het Verenigd Koninkrijk plaats. Hiervoor gaf de extremist nog meerdere spreekbeurten in de El Fath-moskee in 2013, 2014, 2015

Opvallend: het was pas na een grootschalig inter-Europees onderzoek dat Ibn Ali werd gearresteerd. Een concreet Belgisch onderzoek naar de moslimextremist was er nooit, zo kon Het Nieuwsblad met zekerheid bevestigen vorig jaar. De extremist kon zo dus jarenlang preken in Borgerhout, maar ook op andere Belgische plaatsen zoals Luik, Verviers… Daarnaast was de extremist ook een graag geziene gast in Nederlandse moskeeën. Nochtans werd al in 2014 gewaarschuwd voor de kwalijke impact van de haatprediker.

Openbare steun aan El Fath

En er is meer. El Fath wordt namelijk gesteund door Stad Antwerpen. Dit voor concrete activiteiten van vzw Kebdana (waaronder Moskee El Fath ressorteert), maar ook indirect zoals via ‘Borgerhout Fietst’ en ‘Steunproject VZW’, dat frequent samenwerkt met moskee El Fath. Zo communiceerde Steunproject VZW nog in november om vanuit moskee El Fath een islamitische jeugdbeweging te willen oprichten in samenwerking met de scouts van Berkane in Marokko, al liet een bestuurder van Steunproject VZW – waar tal van politici veelvuldig over de vloer komen – weten dat dit niet langer zal doorgaan vanuit de El Fath-moskee.

Niet op de hoogte van interne keuken.

Bij Steunproject VZW zegt men niet op de hoogte te zijn van de vele lezingen die Tarik Ibn Ali gaf op moskee Al Fath. “We werken samen met de moskee op externe activiteiten, ik weet niet wat daar intern gebeurt”, zo stelt een bestuurder van Steunproject VZW in een reactie aan SCEPTR. “We hebben een zelfstandige werking, de Al Fath-moskee springt op onze kar in het kader van onze activiteiten, niet omgekeerd. Onze activiteiten gaan overigens door met vele andere moskeeën in het Antwerpse, niet enkel moskee El Fath.”

Wel is Tarik Ibn Ali geen onbekende voor de bestuurder: “Ik heb hem een keer gezien op een lezing, maar ik heb hem persoonlijk nog nooit iets extreem horen zeggen”, zo luidt het. “Hij is naar ik weet ook populair vanwege komische optredens, niet zo zeer omwille van extremistische boodschappen. Maar zo zie je maar, je weet nooit alles over iemand. Wij vielen allemaal wat uit de lucht toen het nieuws over Ibn Ali’s arrestatie ons bereikte.”

De bestuursleden van de moskee hebben sinds de affaire losbarstte een spreekverbod gekregen. Advocaat Raf Jespers, die het moskeebestuur vertegenwoordigt, kon echter niet bereikt worden voor een reactie. Frappant detail echter: Jespers is verbonden aan Progress Lawyers Network. Dat is het linkse advocatenbureau dat hechte banden onderhoudt met de PVDA en “verzet in en buiten de rechtbank” organiseert. Het bureau werd vooral bekend door hun rol in de zogenaamde visumrel. Hierbij vertegenwoordigde advocate Mieke Van den Broeck het gezin dat een visum wilde in een juridische hetze met Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

6 REACTIES

 1. De Grieken moesten destijds nog een gigantisch paard bouwen volgestouwd met soldaten, vermomd als cadeau voor de Trojanen. De afloop kent u .
  Toen moest men de vijand nog op ingenieuze wijze misleiden om bij hen te infiltreren en hen te verschalken.
  Anno 2018 is er van misleiding , laat staan een paard geen sprake meer .
  Neen , Anno 2018 wordt de vijand gesubsidieerd door de overheid , krijgen radicale islampredikers een vrij podium in stadhuizen en stadsgebouwen in gans België .
  Dit alles ondersteund en aangemoedigd door een grote groep linkse collaborerende losers die hun geitenwollen sokken zo hard over hun hoofd getrokken hebben dat ze de vijand nog niet zouden herkennen moest hij hen met hun bakfiets op de kop slaan.
  Of is er anno 2018 misschien toch nog een beetje misleiding ?
  Islamisering vermomd als cadeau onder de noemer” multiculturaliteit is een verrijking “