Eind vorig jaar werkten er in totaal 285 voltijdse werknemers op de kabinetten van de Vlaamse regering. Daarmee ‘klopt’ de regering-Bourgeois de vorige Vlaamse regering onder leiding van Kris Peeters (CD&V). Dat blijkt uit een rapport dat BELGA kon inkijken

Met 285 voltijdse cabinetards komt de regering-Bourgeois nog niet in de buurt van het aantal kabinetsmedewerkers dat in het verleden coulant was. Zo telde de regering-Peeters I op haar einde zo’n 450 cabinetards. De tweede regering Peeters wenste het met minder te doen: 288 voltijdse cabinetards was het maximum. Doordat de regering-Peeters II in 2013 zo’n 275,04 voltijdse medewerkers telde, werd deze ambitie ook gehaald.

Extra viceminister-president

Omwille van het feit dat de regering-Bourgeois één viceminister-president meer telt dan de regering-Peeters II, werd bij de start van de huidige regering beslist om iets ruimere kabinetten mogelijk te maken. Zo werd het plafond van 288 werknemers opgetrokken tot ruim 300 medewerkers.

Niettemin viel hier in eerste instantie maar weinig van te merken. Zo ging de regering-Bourgeois verder op het gekozen afslankingspad en kende de Vlaamse regering in 2014 nog maar 258,3 voltijdse cabinetards. Sindsdien echter, gaat volgens BELGA het aantal cabinetards langzaam omhoog.

Hoewel het kabinet-Bourgeois er in een reactie aan BELGA op wijst dat de regering nog steeds onder het vastgelegde plafond blijft, is de verhoging niet vreemd. Zo is het volgens het kabinet van de minister-president “logisch dat in het midden van de regeerperiode het aantal medewerkers het hoogst is”. “We draaien dan op volle toeren”.

Kabinet van Crevits is het grootst

Het kabinet van minister van Onderwijs en tevens viceminister-president, Hilde Crevits (CD&V), is het grootst. Zo werken er bij Crevits zo’n 40,15 voltijdse medewerkers. Als minister van Begroting, Financiën en Energie en ook viceminister-president volgt Bart Tommelein (Open Vld) Crevits op de voet met zo’n 40,10 medewerkers. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft met zo’n 23,65 cabinetards het kleinste kabinet.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

2 REACTIES

  1. Verbind de titel met de laatste paragraaf en je komt tot de conclusie dat Bourgeois (NVA) schuldig is omdat Crevits (CVP) en Tommelein (PVV) hun kabinetten buitensporig aanvetten. Overigens is het natuurlijk geen verrassing dat CVP en PVV hun electorale terugval compenseren door meer medewerkers in kabinetten te plaatsen bij gebrek aan andere postjes.

    • Niet dat ik zo voor de tsjeven ben maar onderwijs is wel de belangrijkste bevoegdheid (en eigenlijk de enige echt belangrijke) van de Vlaamse regering. Normaal dat ze het grootste kabinet heeft.
      Voor de rest ben ik tegen het systeem van kabinetten. De minister zet de lijnen uit en de administratie voert ze uit.

Comments are closed.