Het aantal gevallen van agressie door werkzoekenden tegen VDAB-personeel (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) is de afgelopen twee jaar flink gestegen. Dat blijkt uit informatie opgevraagd door Vlaams parlementslid Emily Talpe (Open Vld) aan Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), die werd ingekeken door Het Laatste Nieuws. De stijging valt samen met het overhevelen van de sanctioneringsbevoegdheid van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) naar de VDAB.

Het aantal gevallen van agressie tegen werknemers van de VDAB is in enkele jaren sterk gestegen. In 2015 werden er nog slechts 65 meldingen geteld, in 2016 – het jaar wanneer sanctioneren een bevoegdheid werd van de VDAB – was dit al 90 en afgelopen jaar ging het om 109 geregistreerde gevallen. De VDAB neemt maatregelen tegen de agressie.

Muyters stelt dat de groeiende cijfers te wijten zijn aan een betere registratie. “In het algemeen wordt agressie nu meer gemeld”, zo klinkt het. Met andere woorden, voorheen waren er meer gevallen die onder de radar bleven. Het dient echter gezegd te worden dat Muyters vorige week nog op Twitter uitpakte met zijn strenger activeringsbeleid: “Feit is, we zijn strenger”, aldus de N-VA’er afgelopen vrijdag naar aanleiding van tegenstrijdige krantenkoppen.

Alarmknoppen

De Werkminister gaf in ieder geval aan Talpe mee dat heel wat maatregelen zijn genomen. Zo zijn er alarmknoppen, transparante wanden en vluchtwegen voorzien in de lokalen waar men dwarsliggende werkzoekenden interviewt. Het is veelal in deze late fase van een activeringsbeleid dat agressie zich voorziet. Het personeel heeft training ontvangen om beter te kunnen omgaan met dit soort van ongewenst gedrag. “Sinds 2015 heeft VDAB z’n personeel gesensibiliseerd om ook alledaagse agressie te registreren”, zo citeert Het Laatste Nieuws Muyters.

In 2017 werd de bovenvermelde alarmknop echter nul keren gebruikt. Voor Talpe is dat goed nieuws. “Het feit dat de alarmknop in 2017 niet werd gebruikt, toont [aan] dat het VDAB-personeel goed opgeleid is om zich assertief op te stellen tegen agressieve werkzoekenden”, aldus de liberale.