Na een beleidswijziging door Volksgezondheidminister Maggie De Block (Open Vld) zullen huisartsen een rapport van de ziekteverzekering krijgen inzake hun voorschrijfgedrag. Daar zullen ook gevolgen aan worden verbonden. Zo zullen dokters die te te veel scans of bloedonderzoeken bestellen een boete of terugvordering van de kosten riskeren, zo weet De Standaard.

Huisartsen zullen, mogelijk nog dit voorjaar, een rapport van de ziekteverzekeraar in de bus krijgen. Dokters krijgen in dit rapport punten op 45. Dit in vijf domeinen. Aan de hand van het rapport kan men het eigen voorschrijfgedrag vergelijken met collega’s. De behandelingen en medicamenten die men uitlicht in het rapport zijn niet toevallig gekozen. “[Het gaat om] specifiek die domeinen waarin nog te veel voorgeschreven wordt”, zo klinkt het op het kabinet-De Block.

Prijskaartje

Het voorschrijven van antibiotica, klinische biologie, polymedicatie bij ouderen, psychotrope medicatie zoals antidepressiva en medische beeldvorming wordt onder de loep genomen. In het verleden kwamen al verschillende berichten naar boven over de kwalijke gevolgen van een overvloed aan antibiotica en antidepressiva. De Block hoopt nu dat dokters meer alternatieven zoals therapie naar voren zullen schuiven door dokters met hun neus op de feiten te drukken.

Aan het voorschrijfgedrag van artsen zal normaliter ook een financiële responsabilisering vebonden worden. Wie blijvend te veel bloedonderzoek of scans bestelt voor zijn of haar patiënten, riskeert een boete of een terugvordering van de kosten.

‘Big Brother’

Dokters reageren misnoegd op de aankondiging. Domus Medica, de federatie voor huisartsenkringen roept op tot een meer pro-actieve kwaliteitsbewaking vanwege de overheid. “Als de overheid echt bekommerd is om een betere kwaliteit, dan moet ze meer doen dan alleen data verspreiden in de hoop dat die tot besparingen leiden”, zo citeert De Standaard. “Meer kwaliteit betekent in veel gevallen ook meer investeren maar daar gaat het helaas minder vaak over.”

Artsensyndicaat BVAS is wel tevreden. “Als artsen de richtlijnen niet volgen, gaat er geld verloren dat elders in de gezondheidszorg van groot belang kan zijn”, aldus BVAS-voorzitter Marc Moens in de Standaard. Toch heeft ook hij een woord van kritiek: “We hebben altijd geweten dat Big Brother over onze schouder meekeek. Maar vroeger was dat niet meer dan een vaag besef. Dat verandert nu”