Na Zweden lijkt Frankrijk het tweede land van de Europese Unie te worden dat opnieuw de dienstplicht gaat invoeren. De Franse president, Emmanuel Macron, beloofde immers tijdens de verkiezingen om de dienstplicht na twintig jaar opnieuw in te voeren.

Macron wil alle jonge Fransen “een directe ervaring met het militaire leven” bieden. Dit moet volgens de president naast de sociale cohesie het patriotisme bevorderen. Volgens Macron zijn huidige plannen zullen tussen de 600.000 en 800.00 jonge mensen ieder jaar minstens één maand militaire training krijgen bij de nationale strijdkrachten.

In tegenstelling tot eerdere berichten gaat het wel degelijk over een dienstplicht en geen vrijblijvende mogelijkheid. Eerder had de Franse minister van Defensie immers gesuggereerd dat er een keuze zou zijn, doch dit idee werd snel door een woordvoerder van Macron de kop ingedrukt. Zo zou de dienstplicht “universeel” en “verplicht” zijn. Of er ook sprake kon zijn van een civiel engagement, liet de woordvoerder nog open.

Hoe liggen de kaarten in België?

Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder pleitte voor een vrijwillige ‘burgerpolitie‘ is Vlaams Belang de enige partij die effectief voor een herinvoering van de dienstplicht is. Zo benadrukt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in zijn boek ‘Toekomst in eigen Handen‘ het belang van de dienstplicht.

Ook de jongerenpartij van Vlaams Belang schaart zich achter dit idee. Zo willen de Vlaams Belang Jongeren een dienstplicht van zo’n zes maanden voor zowel mannen als vrouwen. Dienstplichtigen zouden daarbij kunnen kiezen tussen enerzijds de traditionele militaire dienstplicht en anderzijds een maatschappelijke dienstplicht waarbij ze worden ingezet in bijvoorbeeld rusthuizen, kinderopvang en ziekenhuizen.

Volgens Bart Claes, de Vlaams Belang Jongeren-voorzitter, krijgen we “in ons land bijzonder veel kansen: een uitstekend en toegankelijk onderwijs, goede ziekenzorg, enzovoort… Het is logisch dat we dan als burgers op een bepaald moment iets terugdoen voor onze samenleving”. Ook kan het leger volgens hem “een socialiserende en pedagogische rol spelen door discipline, identiteitsbesef en solidariteit aan te wakkeren”.

ADVERTENTIE