Bij de vzw Globe Aroma, een linksprogressieve non-profitorganisatie die activistische kunst maakt rond multiculturaliteit en migrantenrechten, zijn vrijdag 7 illegalen opgepakt bij een politiecontrole. Bij Globe Aroma zindert de actie nog na: “Eerst roepen ze op om met vluchtelingen te werken en dan gebeurt dit”, zo citeert De Morgen een verontwaardigde Els Rochette, artistiek directeur bij Globe Aroma. Ook heel wat linkse politici zijn boos.

Zeven illegalen zijn vrijdag opgepakt bij een politiecontrole bij de linkse vzw Globe Aroma in Brussel. Bij de vzw, die artistiek activisme organiseert ter promotie van migratie en de multiculturele samenleving, zijn ze nog niet bekomen van de controle. “Ze hebben zich geïdentificeerd als sociale inspectie en ik heb hen naar de burelen geleid”, zo jammert Rochette in De Morgen. “Het was volgens hen geen diepgaande controle. Toen ik terug beneden kwam, stonden er tien politieagenten onze bezoekers te controleren in de atelierruimte. Voor de deur een vijftal politiewagens.” 

“We werden als val gebruikt”

Globe Aroma krijgt voor haar kunstproducties met migranten subsidies van zowel de stad Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen. Onlangs werd door de Vlaamse Gemeenschap een subsidie van 157.800 euro goedgekeurd voor de vzw. Met dit geld produceert Globe Aroma onder meer producties in de Beursshouwburg en het Kaaitheater. “Eerst roept de politiek op om met vluchtelingen te werken en dan word je als val gebruikt om mensen zonder wettig verblijf op te pakken”, klaagt Rochette in De Morgen aan.

Nochtans ontkent men bij de veiligheidsdiensten dat het ging om een zoektocht naar illegalen. “Een multidisciplinaire controle onder bevoegdheid van het Arbeidsauditoraat waaraan de sociale en fiscale inspectie deelneemt”, zo zei vrijdag een woordvoerder van de Brusselse politie aan De Standaard. “De actie had niets te maken met de jacht op mensen zonder papieren. We controleren de aanwezigen natuurlijk wel bij zo’n actie en als we vaststellen dat sommigen geen papieren hebben dan nemen we contact op met de dienst vreemdelingenzaken.” 

Maar in de ‘culturo-wereld’ is men sceptisch. “Ik geloof die uitleg niet”, zegt Guy Gypens, directeur van het Kaaitheater, in De Morgen. “Waarom zou je een administratieve controle van de vzw-wetgeving doen met meer dan tien agenten?”. Koen Verbert, de zakelijke directeur van Globe Aroma sprak zijn verontwaardiging al eerder uit in De Standaard: “Die mensen, die zich tot nu altijd veilig bij ons voelden, wordt nu angst ingeboezemd”. Verschillende linkse politici zoals Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) en Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) namen het al op voor de vzw.

Globe Aroma is een socio-culturele vzw die via “sociaal geëngageerde en artistieke aantrekkingskracht” naar eigen zeggen “vreemdheid en vertrouwdheid” wil confronteren. Het produceert voornamelijk links georiënteerde kunst waar migranten – onder meer uit het open opvangcentrum Klein Kasteeltje – aan meewerken. Een van de opgepakte illegalen van vrijdag zou deelnemen aan een tentoonstelling in het Vanderborghthuis. Op de site van Globe Aroma is een waaier aan lopende en afgelopen projecten te vinden. Zo liep ‘Superaroma!’ tot eind 2015. Dat project met optredens en ‘creatieve ateliers’ diende om “het samenleven in diversiteit in de Brusselse context [te] bevorderen”.

Kanaalplan

Volgens Verbert kaderde de politieactie in het Kanaalplan en “[speelde] de mogelijke aanwezigheid van mensen zonder papieren wel degelijk een rol”. Het Kanaalplan is het Belgische anti-terreurplan dat werd ontwikkeld na de aanslagen in Parijs in november 2015. Sindsdien is men bezig dit plan en de bijhorende woonstcontroles te implementeren in Vilvoorde en een achttal Brusselse gemeenten. In kader van dit project werden reeds duizenden inbreuken vastgesteld, onder meer rond domiciliefraude of het niet inschrijven in het bevolkings- of vreemdelingenregister.

Een deel van het Kanaalplan is het plan Belfi. Hierbij werken verschillende inspectiediensten samen. Bij de controle naar Globe Arome werkten de Arbeidsinspectie en de inspectie van Financiën samen. Volgens de politie werden er bij deze controle wel degelijk onregelmatigheden vastgesteld. Verbert stelt dat er echter niets in beslag werd genomen: “Ik moet alleen een aantal contracten doorsturen en vragen beantwoorden tegen 21 maart”, zo zei hij in De Standaard vrijdag.

Van de 7 illegalen die zijn opgepakt vrijdag zijn vijf reeds vrijgelaten met een bevel om het grondgebied te verlaten. Twee anderen zijn overgebracht naar het gesloten centrum voor illegalen in Steenokkerzeel.

Wet op ‘huiszoekingen’ bij illegalen

Eind vorige maand werd duidelijk dat de wet die woonstbetredingen door de politie bij illegalen mogelijk zou maken, wellicht wordt afgezwakt. Dit na scherpe kritiek vanwege de linkse oppositie en onenigheid binnen de meerderheid. Thans is het stemmen van het ontwerp op de lange baan geschoven.

(Lees verder onder de tweet.)

Het ontwerp zou mogelijk maken dat vreemdelingen die ergens verblijven, opgepakt kunnen worden. Voor zo’n actie is de toelating nodig van een onderzoeksrechter, net zoals bij een gewone huiszoeking. De maatregel heeft/had enkel als doel migranten wier asielaanvraag of medische/humanitaire regularisatie geweigerd is, aan te pakken. Dit enkel na een afgifte van een bevel om het grondgebied te verlaten en nadat alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. Mensen die illegalen onderdak bieden, riskeren geen straf volgens het wetsontwerp, zo verzekerde MR-voorzitter Olivier Chastel nog in januari.

15 REACTIES

 1. Kan iemand een feitelijk verschil vinden tussen mensensmokkelaars met onderduikadressen en diegenen die illegalen onderdak verlenen ? Wie zou er durven beweren dat de mensensmokkelaars niet uit de meest humanitaire overwegingen handelen en slechts een kleine vergoeding voor kosten vragen ? Aangezien alle visa en verblijfsrecht wetten duidelijk maar “om te lachen” zijn verdient het aanbeveling om een lijstje van alle wetten die in dit land maar “om te lachen” zijn in het staatsblad te publiceren, kwestie van ook de gewone brave burger correct te informeren. Kunnen alle fiscale wetten er aub bij, en het verkeersreglement, en de wetten waarop de Uninquisitie steunt ?

 2. Weer zo’n bende hippies die denken boven de wet te staan. Die mensen reageren puur impulsief en hebben helemaal geen zicht op het feit dat niet iedereen hier zomaar kan komen binnen gewandeld. het vluchtelingen traject is bedoeld voor oorlogsvluchtelingen die gaan lopen van het geweld. Door mensen te steunen die via dat traject illegaal naar hier komen maken ze het enkel en alleen moeilijker voor de echte oorlogsvluchtelingen.

  Hun geveinsde morele superioriteit is eigenlijk pure naïviteit dat ge kunt verwachten van kleine kinderen. Ze doen niet meer dan olie op het vuur gooien maar zijn zo verblind dat ze niet zien dat hun houding een stommiteit is.

 3. Steeds meer vluchtelingen ontsnappen uit het officiële opvangproces. Vanuit Duitsland en het zuiden van Europa stromen ze naar België en hier verdwijnen ze illegaal in de duistere massa van mensen zonder verblijfsvergunning, domicilie, documenten, naam of gezicht. Met hoeveel ze ondertussen zijn? Niemand lijkt het te weten, maar Binnenlandse Zaken schat dat er misschien wel tweehonderdduizend onzichtbare mensen in de onderbuik van onze samenleving huizen. En hun aantal groeit. ( Humo 2016) Dit is dweilen met de kraan open en dan gaan nog gesubsidieerde ngo’s tegen werken. We zijn onze eigen problemen aan het subsidiëren en iedereen kijkt ernaar en doet niets. Ngo’s die meewerken aan mensensmokkel zouden veel zwaarder aangepakt moeten worden en hun subsidies verliezen. Het is hier werkelijk het beloofde land voor illegalen maar wie gaat dat betalen. (ocmw’s? ) Zie onderstaande link.

  http://www.ocmwgent.be/financile-en-juridische-hulp-Medische-kosten-Medische-kaart-illegalen.html

  Ze hebben hier zelfs verkiezingen georganiseerd voor een vertegenwoordigerbij de raad van Europa. Dus stop die hypocrisie want iedere politieker Diezichzelf respecteert weet dit.

  https://www.actua.tv/illegalen-kiezen-vertegenwoordiger-europa

 4. Een linkse non-profitorganisatie is een kanjer van een oxymoron. Want links en profitariaat is een tautologie. Onmiddellijk de geldkraan dichtdraaien, in afwachting dat deze parasieten voor de rechtbank moeten verschijnen op beschuldiging van collaboratie met de vijand, afwending van bestemming en het verbrassen van gemeenschapsgeld.

 5. ‘Linkse activistische kunst” met de bedoeling om kunstenaars te ontdekken tussen de economische immigranten en zelfs tussen illegalen. Moeten wij daarvoor gaan werken en belastingen betalen?Moet daar belastinggedl aan gespendeerd worden. Dat is puur misprijzen voor de werkende klasse. En dan durven die nog te klagen ook nog, die linksen voelen zich meerderwaardig aan de mensn in de straat. kunnen die zo hun brood verdienen Op de rug van mensen die zij minachten , schandalig. Doek die vzw op want die dient alleen maar om een loon te verschaffen aan linkse mislukte kunstenaars zodat zij hun extremistische politieke ideeen kunnen tonen.

 6. Je kan niet aan de ene kant illegaal zijn en aan de andere kant een “safe space” verwachten. Het is de taak van de overheid om illegalen op te pakken en uit te wijzen. Het lijkt me dan ook normaal dat men die illegalen gaat zoeken waar ze zitten, o.a. in links-progressieve cultuurhuizen.

 7. 1.- Illegaal
  Vreemdeling die op een niet-legale wijze in een land verblijft, zonder over de nodige verblijfsdocumenten te beschikken.
  2.- Illegaal betekent dat een handeling of het gedrag van een persoon in strijd is met de wet. Houdt iemand zich niet aan de regels van de wet, dan wordt er gesproken van een strafbaar feit. Wordt die persoon betrapt, dan volgt er een straf.

 8. Artistiek activisme , wat moet ik me daar nu weer bij voorstellen ? Bommengordels fabriceren met namen van bloemen ? Groepsverkrachtingen op muziek van Mozart of Strauss ?
  Opruimen die hele handel . En al die nietsnutten en hun belgische medeplichtigen eens echt aan het werk zetten , iets laten presteren dat bijdraagt aan onze welvaart i.p.v . dat halfzachte gepamper . De derde klasse kutbelg die zich blauw mag/moet betalen aan belastingen allerhande om dat klootjesvolk (belgen en vreemd gespuis) aan de vreet te houden verdient meestal zijn kost niet met dat achterlijk gepruts , maar dient wel degelijk de handen uit de mouwen te steken .

 9. De overgrote meerderheid van die illegalen zijn jonge mannen, die liever komen profiteren van onze sociale voorzieningen en onze vrouwen dan hun eigen land te helpen opbouwen. Precies die soort wordt verdedigd, met wettelijke en nog meer onwettelijke demarches door globe aroma. Die erzatz- wereldverbeteraars heten zichzelf progressief links, maar zijn in wezen destructief idioot. Daarenboven niet onschuldig voor wat betreft hun methoden. Wel luidruchtig, niet zelden op het hysterische af. Maar zo kennen we het al lang, dat zootje ongeregelde borderliners.