De links-liberale D66 wil in Rotterdam meer ‘diversiteit’ in de straatnamen. De partij diende het voorstel in samen met het zogenoemde ‘links-islamitische blok’, dat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen samen naar de kiezer trekt om Leefbaar Rotterdam uit de gemeenteraad te werken.  

Het Rotterdamse raadslid Nadia Arsieni (D66) zei dat “92 procent van de vernoemde straatnamen naar witte mannen verwijst”. “Mannen en vrouwen uit allerlei culturen maken een belangrijk verschil voor onze wereldstad”, aldus Arsieni. “Dat moeten we terugzien op straat.”

Diversiteit

Samen met het ‘links-islamitische blok’ van de SP, GroenLinks, PvdA en NIDA diende D66 een voorstel in om daar een mouw aan te passen. Aan het kiezen van straatnamen zijn regels en richtlijnen verbonden, maar ‘diversiteit’ maakt daar in Rotterdam geen deel van uit. De voorgenoemde partijen willen dat dit woord expliciet in de richtlijnen wordt opgenomen.

Ook de regel dat een naam pas bruikbaar is na dat de persoon in kwestie ten minste tien jaar dood is wil Arsieni aanpassen. Zij wil dit omlaag naar één jaar. Zij deed meteen het voorstel om een straat te vernoemen naar het onlangs overleden D66-raadslid Gerda Eeuwijk: “Zou het niet mooi zijn als we over een jaar ergens in Rotterdam de Gerda Eeuwijkstraat hebben?”

In “de meest kerkelijke gemeente van Nederland”, Urk, is een heel ander geluid te horen. Daar heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen waarbij straten in een nieuwe wijk vernoemd zullen worden naar “helden van weleer” zoals admiraal Michiel de Ruyter en VOC’er Jan Pieterszoon Coen.

‘Links-islamitisch blok’

Het bovengenoemde ‘links-islamitisch blok’ van de SP, GroenLinks, PvdA en NIDA kondigde vorige week aan samen naar de kiezer te trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam als het ‘Links Verbond’. Het is er de linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA vooral om te doen om Leefbaar Rotterdam – de vroegere partij van Pim Fortuyn – uit het bestuur te werken.

Om dat te bewerkstelligen heiligt het doel de middelen. De linkse partijen zijn bereid samen te werken met de islamitische NIDA-partij. Het is de eerste keer dat Nederlandse linkse partijen een formeel verbond sloten met een moslimpartij.