In Groot-Brittannië werd vandaag de dader van een aanslag op een groep moslims in Londen tot een levenslange celstraf veroordeeld. Darren Osborne reed vorig jaar in de nacht van 17 op 18 juni met een bestelwagen in op moslims die de moskee in Finsbury Park in Londen verlieten. Daarbij kwam een man om het leven en raakten twaalf mensen gewond.

Darren Osborne werd veroordeeld voor de moord op Makram Ali en poging tot moord. De rechter van het Woolwich crown court, mevrouw Justice Cheema-Grubb, had het over een terroristische daad. Volgens de rechter viel Osborne onschuldige mensen aan. Door bewust traditioneel islamitisch geklede mensen aan te vallen, toonde hij volgens de rechter zijn “ideologie van haat jegens moslims“.

Minstens 43 jaar

Osborne, die 48 jaar oud is, kan ten vroegste over 43 jaar in vrijheid gesteld worden. Hij zou op korte tijd geradicaliseerd zijn in zijn haat jegens moslims. Naast politieke video’s zou daarbij ook het BBC-programma ‘Three Girls’ een rol hebben gespeeld. In die drama-docu worden waargebeurde feiten gebracht over Pakistaanse moslims die blanke meisjes misbruiken en verkrachten.

De rechter loofde voorts de lokale imam, die ervoor zorgde dat Osborne aan de politie werd uitgeleverd. In een reactie aan Arab News vertelde Khalid Omar namens de Finsbury Park Moskee tevreden te zijn met de uitspraak. Hij stelde dat de feiten aantonen dat er verschillende vormen van extremisme bestaan die moeten worden aangepakt, maar dat de veroordeling hen geen extra plezier geeft, “wetende dat dit soort mensen in de samenleving zijn“.