Knack-redacteur Dirk Draulans lijkt zich vergaloppeerd te hebben in een poging om het hardnekkige Oxfam-schandaal goed te praten. De journalist was maandagavond uitgenodigd in het VRT-praatprogramma De Afspraak samen met Belgisch Oxfam-directeur Stefaan Declercq en VRT-boegbeeld Phara de Aguirre. Die laatste viel nagenoeg van haar stoel in verbazing. “Zolang er niets strafbaars gebeurt, vind ik niet dat wij veel reden hebben om ons daar druk over te maken”, vond Draulans echter. Op sociale media gonst het van kritiek.

Dirk Draulans verbaasde maandag menig televisiekijker. Hij vroeg zich af waarom er rond onder meer Roland Van Hauwermeiren, de oud-directeur bij Oxfam die de spil zou geweest zijn in tal van seksschandalen, zoveel te doen was de afgelopen dagen. Draulans vindt immers dat we hier niet zo zwaar aan moeten tillen, “zolang niets strafbaars gebeurt”. Nochtans is prostitutie niet alleen strafbaar in Haïti, maar zouden er zelfs minderjarige meisjes betrokken geweest zijn bij de seksfeestjes. Dit terwijl de instemmingsleeftijd in Haïti op 18 jaar ligt. Heel wat schenkers hebben bovendien ethische problemen met heel de affaire waardoor de giften aan Oxfam terugvallen.

Het Oxfam-debat

"Zolang er niets strafbaars gebeurt, vind ik niet dat wij reden hebben om ons druk te maken." Dat zei Dirk Draulans deze avond tijdens het Oxfam-debat.

Publiée par De Afspraak sur lundi 19 février 2018

“Overdreven”

Het Oxfam-schandaal domineert nu al 3 weken de pers. Op 9 februari werd namelijk duidelijk dat meerdere Oxfam-medewerkers onder leiding van de toenmalige Belgische directeur Roland Van Hauwermeiren stevig misbruik maakten van hun plaatsing in het arme land Haïti. Prostituees – waarvan sommigen mogelijk minderjarig waren – werden door medewerkers naar de Oxfam-gasthuizen gebracht om seksfeestjes ‘op te fleuren’. Van Hauwermeiren bekende reeds zijn betrokkenheid in een Oxfam-rapport uit 2011, waarna hij “waardig en gefaseerd” mocht opstappen. Dat rapport werd eerst geheim gehouden, maar werd maandag ontsloten voor het grote publiek.

Die mensen moeten zich ook kunnen ontspannen.

Nadat Stefaan Declercq duidde dat Oxfam recent op het matje werd geroepen door federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) en Oxfam België zoveel mogelijk transparantie wil creëren, relativeerde Draulans gans de zaak. Draulans schreef hierover ook een column in Knack: “Het is het virus van de vernieuwde preutsheid”“Ik zie er persoonlijk de naweeën van de #MeToo-beweging in”, aldus de Knack-redacteur nog in De Afspraak. “De slinger [die doorslaat] en ineens het virus van ‘we moeten hypervoorzichtig zijn met wat we doen’ [verspreidt] naar de humanitaire sector. De journalist ging zelfs zo ver om de Oxfam-affaire te vergelijken het prostitutiegebruik in het Belgische leger en bij de VN-blauwhelmen: “Die mensen moeten zich ook kunnen ontspannen”. Nochtans waren onthullingen vorig jaar rond dat onderwerp voer voor een internationaal schandaal.

Phara de Aguirre keek vol ongeloof naar Draulans na deze uitspraken. “Dat vind ik toch een beetje straf wat je nu zegt”, aldus de Aguirre. “Wat mij stoort is [net] de zachte reactie van Oxfam UK [wanneer] het onderzoek afliep. [Van Hauwermeiren] nog een zachte exit geven…”. Draulans schoot onmiddelijk terug: “Maar hij heeft niets verkeerd gedaan”. Op sociale media regende/regent het aan afkeurende reacties.

Multimiljoenen-organisatie Oxfam

In België is Oxfam vooral bekend omwille van de vele ‘Oxfam-Wereldwinkels’, die in bijna elke gemeente gevestigd zijn. Die winkels worden stevig gesubsidieerd. Van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD) kregen de Wereldwinkels in 2015 nagenoeg 800.000 euro, maar het gros van de subsidies in België gaat naar de ‘Zuidacties’ van Oxfam. In 2016 haalde de ngo in België hier 15 miljoen euro aan subsidies voor op. Dit jaar begroot de Belgische overheid 7,4 miljoen euro voor Oxfam België.

Sinds de onthullingen over de Oxfam-orgieën in Haïti en andere onregelmatigheden in onder meer Tsjaad, verliest de linksprogressieve ngo echter flink wat geld. 1.700 Nederlandse donateurs hebben vorige week aangegeven geen geld meer te willen geven aan de linksprogressieve liefdadigheidsinstelling. En ook in België verliest Oxfam geld en donateurs. Sinds de bal aan het rollen ging eerder deze maand, annuleren elke dag Belgen hun maandelijkse donatie.

De ngo, die het levenslicht zag in 1942, maakte deel uit van de grote internationale hulpcampagne die Haïti ondersteunde na de grote aardbeving in 2010. Die aardbeving maakte maar liefst 220.000 doden, 300.000 gewonden en liet anderhalf miljoen mensen dakloos achter.