Jihadisten in Syrië hebben een Russisch oorlogsvliegtuig neergeschoten. De piloot wist aanvankelijk aan de crash te ontsnappen, maar werd alsnog op de grond gedood.

De Soechoj-25 (SU-25) stortte neer nabij Saraqeb in Idlib, daar vinden zware gevechten plaats tussen de Syrische regeringstroepen, gesteund door Rusland en Iran, en jihadistische rebellen. Tharir al-Sham, een jihadistische groepering onder leiding van de  Syrische tak van al-Qaeda eiste de aanval op.

Piloot overleefde crash aanvankelijk

Hoewel de Russische piloot wist te ontsnappen aan de crash, werd hij op de grond neergeschoten door jihadisten. Op sociale media circuleerden beelden die het wrak van het vliegtuig en het lichaam van de piloot zouden tonen. “Dit werk is het minste wat we kunnen doen om onze mensen te wreken”, luidt het in een verklaring.

Volgens het Russische Ministerie van Defensie werd het vliegtuig neergehaald door een draagbare grond-lucht raket. Er circuleerden ook beschuldigingen aan het adres van de Verenigde Staten, de VS zouden raketten aan de jihadisten verstrekken. De VS ontkennen die beschuldigingen echter stellig. “De Verenigde Staten hebben nooit MANPAD-raketten geleverd aan een groep in Syrië, en wij maken ons grote zorgen over het gebruik van dergelijke wapens“, was te horen in een verklaring.

ADVERTENTIE