Gisteren is men Israël begonnen met het uitdelen van brieven aan vele illegale Afrikaanse migranten in het land. Zij krijgen 3.500 dollar aangeboden om het land te verlaten. Zij worden opgesloten indien zij weigeren.

Begin januari werd aangekondigd dat 38.000 illegale migranten het land zouden moeten verlaten. Op dit moment verdeelt men enkel brieven onder alleenstaande mannen. Volgens het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken vallen minderjarigen, hun ouders en vrouwen niet onder het plan.

Tot 20.000 vertrekkers op korte termijn

Ook zouden slachtoffers van mensensmokkel en slavernij ook worden vrijgesteld. Diegenen die niet meewerken aan het plan worden opgesloten tot ze akkoord gaan om het land te verlaten. Men hoopt op korte termijn dat er tussen de 15.000 en 20.000 mensen vertrekken.

Het Israëlische plan biedt Afrikaanse migranten 3.500 dollar en een gratis vliegticket aan om terug te keren naar hun thuisland, of ‘derde landen’ zoals Rwanda of Oeganda. “We hebben ongeveer 20.000 mensen uitgezet en de missie is nu om de rest het land uit te krijgen”, aldus premier Benjamin Netanyahu (Likoed).

Momenteel verblijven er nog ongeveer 38.000 illegalen in Israël. Ongeveer 1.420 zitten vast in twee detentiecentra. Na eind maart zullen diegenen die vrijwillig het land verlaten een beduidend lager bedrag krijgen van de regering. Dit bedrag zal met der tijd nog verder dalen. Eind maart zal ook nog strenger worden opgetreden tegen de illegaliteit door de migranten op te sluiten.