Hongarije heeft zich officieel achter Polen geschaard in het gevecht tegen de Europese commissie. Enkele weken geleden startte de Europese Commissie een sanctieprocedure op jegens Polen waarbij men het stemrecht van Polen zou kunnen afnemen. In het Hongaarse parlement werd een motie om officieel het kamp van Polen te kiezen met ruime meerderheid goedgekeurd.

In december vorig jaar startte de Europese Commissie de procedure van Artikel 7 op tegen Polen vanwege een hervorming van Poolse Justitie en gerecht. Volgens de Europese Commissie een inbreuk op de scheiding der machten, en dus werd een sanctieprocedure opgestart. Door middel van die sanctieprocedure zou het stemrecht van Polen in Europese ministerraden en het Europees Parlement kunnen worden afgenomen.

Ruime meerderheid

Voor zulke sancties is echter unanimiteit onder de lidstaten vereist, en Hongaars premier Viktor Orbán (Fidesz) liet in het verleden al – tijdens gesprekken met zijn Poolse collega’s – blijken dat het bij eventuele stemmingen over sancties jegens Polen haar veto zou gebruiken. Woensdag schaarde de Hongaarse regering zich ook formeel achter Polen. In het Hongaarse parlement werd een motie ingediend om verzet tegen sancties te verzekeren.

“We roepen de Hongaarse regering op om Polen te steunen, om te voorkomen dat de rechten van Polen onder het Verdrag (van Lissabon, nvdr.) geschonden worden en om zich te verzetten tegen alle ideeën die het land beperkt in het uitoefenen van zijn EU-rechten”, klonk het in de motie van Zsolt Németh, een parlementslid van de regerende Fidesz-partij van premier Viktor Orbán. De motie werd met ruime meerderheid goedgekeurd. 114 parlementariërs stemden voor de motie, slechts 13 stemden tegen.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook in de strijd tegen migratie en het opgelegde spreidingsplan van vluchtelingen zijn de Oost-Europese landen natuurlijke bondgenoten. Beide landen weigeren consequent toe te geven aan de verplichting en houden ook na juridische dreigementen van de Europese Commissie voet bij stuk. “In de plaats van wederzijdse acceptatie, willen de immigratielanden ons dwingen net als hen te worden, om immigratielanden te worden”, klinkt het.